Hogyan készül a protézis? Milyen protézisek vannak?

Kivehető fogpótlások (protézis)

Protézis elkészítése javallott abban az esetben, mikor a foghiány olyan kiterjedt, hogy fix pótlás, azaz híd nem készíthető. Kiterjedése szerint lehet részleges, amikor még rendelkezésre állnak fogak a fogsor rögzítésére, vagy lehet teljes, amikor már nincs fog az állcsontban. A teljes és részleges kivehető fogpótlások rendkívül sokfélék, szinte minden páciensnek más és más megoldás ajánlható, általában több lehetőséget is mérlegelni kell ugyanarra a fogászati helyzetre.

Anyaga szerint lehet műanyag (teljes fogsor esetén), vagy fém (részleges fogsor esetén), illetve rugalmas anyag ideiglenes pótlás készítésére. Teljes fogatlanság esetén előfordul, hogy az anatómiai viszonyok miatt a legnagyobb precizitás ellenére sem lehet a fogsort megfelelően stabilizálni, és az mozog a páciens szájában. Ez a stabilitás fokozható implantátumok (minimum 2 db) beültetésével, ha a meglévő csont – ha kell, csontpótlással – alkalmas erre a megoldásra. Ilyenkor az implantátum és a fogsor egy patenttal rögzülnek egymáshoz, fokozva ezzel a stabilitást.

Részleges fogatlanság esetén a fogsor a meglévő fogakhoz drót kapoccsal rögzíthető, melynek előnye, hogy a meglévő fogat nem kell lecsiszolni koronához, azonban a fogat körülölelő kapocs nem esztétikus, és idővel kimozgatja az általa megterhelt fogat. A kombinált (koronához, hídhoz rögzített), rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás rögzítése nem látható, tökéletesen esztétikus. Stabil, mely nem károsítja a meglévő fogakat.

Az elkészítés menete:

Bármilyen fogsorról legyen is szó, az elkészítés menete mindig hasonló:
1. Lenyomatvétel az állcsontról.
2. Harapási magasság beállítása.
3. Fogpróba a viaszba helyezett fogakkal.
4. Végül a fogtechnikus mindezek alapján elkészíti a fogsort.
A teljes folyamat hossza a lenyomatvételtől számítva két hét, kombinált munka esetén három hét.

Fogsorkészítés utáni lehetséges szövődmények:

Mind a páciensnek, mind az arc izmainak meg kell szokni az új fogsort, hiszen beszédnél, rágáskor furcsa, idegen érzés lehet a kezdeti időkben. A fogorvos korrigálni tudja az eltéréseket, ennek feltétele a rendszeres kommunikáció. Nagyon fontos az étkezések után a fogsor megtisztítása, valamint fogsortisztító tabletták használata (min. hetente egyszer), mivel a fogsor alatt a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodhatnak, ami gyulladáshoz vezethet. Használaton kívül a fogsort szárazon kell tárolni. Minimum nyolc évenként új fogsor készítése javasolt.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt
gyökérkezelés, fogászat, fogorvos, beavatkozás, kezelés, fáj a fogam, mosonmagyaróvárszájsebészet, beavatkozás, kezelés, fogorvos, fogászat, Mosonmagyaróvár