Hogyan készül a protézis? Milyen protézisek vannak?

Kivehető fogpótlások (protézis)

Protézis elkészítése javallott abban az esetben, mikor a foghiány olyan kiterjedt, hogy fix pótlás, azaz híd nem készíthető. Kiterjedése szerint lehet részleges, amikor még rendelkezésre állnak fogak a fogsor rögzítésére, vagy lehet teljes, amikor már nincs fog az állcsontban. A teljes és részleges kivehető fogpótlások rendkívül sokfélék, szinte minden páciensnek más és más megoldás ajánlható, általában több lehetőséget is mérlegelni kell ugyanarra a fogászati helyzetre.

Anyaga szerint lehet műanyag (teljes fogsor esetén), vagy fém (részleges fogsor esetén), illetve rugalmas anyag ideiglenes pótlás készítésére. Teljes fogatlanság esetén előfordul, hogy az anatómiai viszonyok miatt a legnagyobb precizitás ellenére sem lehet a fogsort megfelelően stabilizálni, és az mozog a páciens szájában. Ez a stabilitás fokozható implantátumok (minimum 2 db) beültetésével, ha a meglévő csont – ha kell, csontpótlással – alkalmas erre a megoldásra. Ilyenkor az implantátum és a fogsor egy patenttal rögzülnek egymáshoz, fokozva ezzel a stabilitást.

Részleges fogatlanság esetén a fogsor a meglévő fogakhoz drót kapoccsal rögzíthető, melynek előnye, hogy a meglévő fogat nem kell lecsiszolni koronához, azonban a fogat körülölelő kapocs nem esztétikus, és idővel kimozgatja az általa megterhelt fogat. A kombinált (koronához, hídhoz rögzített), rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás rögzítése nem látható, tökéletesen esztétikus. Stabil, mely nem károsítja a meglévő fogakat.

Az elkészítés menete:

Bármilyen fogsorról legyen is szó, az elkészítés menete mindig hasonló:
1. Lenyomatvétel az állcsontról.
2. Harapási magasság beállítása.
3. Fogpróba a viaszba helyezett fogakkal.
4. Végül a fogtechnikus mindezek alapján elkészíti a fogsort.
A teljes folyamat hossza a lenyomatvételtől számítva két hét, kombinált munka esetén három hét.

Fogsorkészítés utáni lehetséges szövődmények:

Mind a páciensnek, mind az arc izmainak meg kell szokni az új fogsort, hiszen beszédnél, rágáskor furcsa, idegen érzés lehet a kezdeti időkben. A fogorvos korrigálni tudja az eltéréseket, ennek feltétele a rendszeres kommunikáció. Nagyon fontos az étkezések után a fogsor megtisztítása, valamint fogsortisztító tabletták használata (min. hetente egyszer), mivel a fogsor alatt a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodhatnak, ami gyulladáshoz vezethet. Használaton kívül a fogsort szárazon kell tárolni. Minimum nyolc évenként új fogsor készítése javasolt.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

gyökérkezelés, fogászat, fogorvos, beavatkozás, kezelés, fáj a fogam, mosonmagyaróvárszájsebészet, beavatkozás, kezelés, fogorvos, fogászat, Mosonmagyaróvár