Mi a fogászati implantálás?

A foghiány a zavaró esztétikai látványon kívül számos egyéb problémát is okoz, melyek rövid és hosszú távon egyaránt jelentkeznek. Mik ezek a panaszok és hogyan előzhetjük meg őket?

Cikkünkben a fentiek mellett kitérünk azokra a fontos kérdésekre, amelyek bizonyára megfordultak már mindenki fejében, aki foghiánnyal küzd:
– Miért javasolt az implantálás?
– Mi a fogászati implantátum és hogyan épül fel?
– Hogyan zajlik a fog implantációs műtét?
– Kinek lehet implantálni?
– Fogimplantálás utáni gyógyulás: Mennyi ideig tart?
– Fogimplantátum árak
– Személyes tapasztalatok és vélemények az implantálásról

Miért javasoljuk az implantálást?

A foghiány a zavaró esztétikai látványon kívül számos egyéb problémát is okoz, melyek rövid és hosszú távon egyaránt jelentkeznek.

A fogatlan területnél az évek múlásával elkezd sorvadni az állcsont. A szervezet itt inaktív, azaz a rágás nem fejt ki nyomást az állcsontra, ami ennek következtében elkezd visszahúzódni. Idővel a foghiány melletti fogakhoz is átterjed a csontállomány sorvadása, így az egészséges fogak meglazulnak, hiszen egyre kevésbé stabilan tartja őket az állcsont. Ennek következtében nehezebb lesz a rágás. Végső esetben a fogak ki is hullhatnak, vagy a fogorvos kénytelen eltávolítani őket, amikor már nem lehet megmenteni a fogat.

A foghiány melletti szomszédos, ép fogak egy idő után elkezdenek bedőlni az üres rész irányába. Néhány évvel később, amikor már torzult a fogak állása, a rágás is egyre nehezebb lesz, hiszen nem a fogak rágófelületére terhelődik a nyomás. Ezek a fogak, részben a mellettük lévő „tartópillér” hiányának, részben pedig a rágás miatti folyamatos terhelésnek köszönhetően olyan mértékben elmozdulnak a helyükről, hogy instabillá válnak.

A foghiány okozhat komoly pszichés problémákat is, amennyiben feltűnő helyre esik. Számos páciens panaszkodik arról, hogy a jól látható fogak közti rés miatt kényelmetlenül érzi magát társaságban, nem mer mosolyogni, nevetni, a kezével egy idő után már önkéntelenül is a száját takargatja, ha beszél valakivel. Az így kialakult gátlás sajnos az élet egyéb területeire is kihat, a páciens eleshet így akár egy állástól is, beszűkül az élettere, mivel egyre kevésbé szívesen mozdul ki otthonról. Mindezek az életminőség általános romlását eredményezik.

Fogaink épségének és funkciójának helyreállítása a fent leírtak miatt elengedhetetlen. Ahogyan természetes, hogy adunk az ápolt megjelenésre, hogy tiszta ruhában lépünk ki az utcára, annak is ugyanilyen fontos belső igénynek kell lennie, hogy ügyeljünk fogazatunk épségére.

Mi a fogászati implantátum?

A fogimplantálás a foghiány megszüntetésének legújabb, legmodernebb módja. A fogászati implantátum egy, az állcsontba ültetett mesterséges foggyökér. A beültetett implantátumon rögzített koronák és hidak teljes mértékben pótolják az eredeti fogak funkcióit, megjelenésükben az eredeti fogakra hasonlítanak, így nem észrevehetőek.

Az implantációs fogpótlás megoldást nyújt egy vagy több fog hiányára, de akár teljes foghiány esetében is tökéletesen használható eljárás. Az implantátum beültetése: a fogimplantátumot (műgyökeret) az elvesztett fogak helyére, az állcsontba ültetik be. A műtétek 98%-ban sikeresek. Az implantátumokat titánból állítják elő, úgy, hogy méretükben és formájukban az elvesztett foggyökerekre hasonlítanak.

A fogászati implantációs műtéti technikák jelentős fejlődése lehetővé teszi, hogy az implantátumokat a fogeltávolítás után azonnal az állcsontba helyezzük. Az implantátumok élettartama nagyon hosszú, megfelelő szájhigiénia és fogorvosi kontroll esetén élethosszig tarthat.

Hogyan épül fel a fogászati implantátum?

A fogimplantátum a foggyökeret helyettesíti. Az implantátum egy mesterségesen előállított, csavar alakú műgyökér, amit az állcsontba ültetnek be. Az implantátum belseje üreges, ebbe helyezik bele az ún. fejrészt. Ha elkészült a fogpótlás, már nem látható sem az implantátum, sem a fejrész, mivel ez utóbbira kerül a korona vagy a fogászati híd, amelyek úgy néznek ki, mint az eredeti fogak.

A fogászati implantátum felépítése:

implantációs, implantálás, implantátum, fogorvos mosonmagyaróvár, fogászat Mosonmagyaróvár, implantológia Mosonmagyaróvár, Implantológus, biocare, nobel

Hogyan zajlik az implantációs műtét?

A fogimplantálás menete:

A fogimplantálás menete – 1. lépés: Előkészület

A páciens fogairól, illetve szájüregéről röntgenfelvétel készül, és az orvos fizikailag is megnézi a fogakat és a szájüreget. Megvizsgálja, hogy elegendő-e a csont térfogata az állcsontban, hiszen ebbe ülteti majd bele a fogimplantátumot.

Ha nincs elegendő csont, akkor először csontpótlásra van szükség, és csak ezután lehet elvégezni a fogimplantációs műtétet.

A műtét előtt az orvos műtéti tervet készít, és tájékoztatja a beteget, hogyan zajlik majd a műtét.

A fogimplantálás menete – 2. lépés: Műtét

A beteg először antibiotikumot kap, mivel a szájüreg nem egy steril műtéti környezet. Ezután következik az injekciós helyi érzéstelenítés, majd elkezdődik a fogimplantációs műtét. Az állcsont feltárása után az orvos előkészíti az implantátum helyét.

Az önmetsző menettel ellátott implantátumot elhelyezi a szükséges területen. Miután az implantátum rögzítése megtörtént, egy záró csavarral kerül lezárásra. A pácinest az orvos tájékoztatja, mire kell ügyelnie, hogyan kell vigyáznia a friss műtéti területre. Tíz nap után a páciens visszajön varratszedésre és kontrollra.

A fogimplantálás menete – 3. lépés: Gyógyulás

A fogimplantációs műtétet követően a gyógyulási idő három hónap. Ha a páciens betartotta az orvos előírásait, ennyi idő alatt az esetek 98%-ában sikeresen lezajlik a gyógyulás.

A fogimplantálás menete – 4. lépés: Korona készítése

A gyógyulási idő elteltével a páciens állkapcsáról lenyomatot vesz az orvos. A fogtechnikus ez alapján tudja felépíteni a koronát. A fogimplantátum fejrészét becsiszolja, a páciens fogazatának egyéni helyzetéhez alakítja, majd erre a fejrészre készíti el a koronát, amit ragasztóval, azaz fogászati cementtel rögzít a fejrészhez.

Az orvos ráilleszti az elkészült koronát az implantátumra. A páciens szájüregében már csak ez a koronai rész lesz látható, így az elkészült fogpótlás teljesen úgy fog kinézni, mint egy igazi fog.

A fogimplantálás menete – 5. lépés: Végső kontroll

Fél évvel a műtét után a páciens konzultáción, illetve egy utolsó kontrollon vesz részt, ahol megbeszélik, hogy funkcionál az implantátum, mennyire van megelégedve a páciens. Ha minden rendben van, akkor is érdemes évente visszatérni fogászati ellenőrzésre.

Kinek lehet implantálni?

A fogimplantálás akkor javasolt, ha a páciens saját fogaira már nem lehet fix pótlást, azaz hidat vagy kivehető fogpótlást (fogprotézist) készíteni. Tehát ha a betegnek már nincs stabil pillérfoga, amihez biztonsággal rögzíthető a pótlás. Ilyen esetekben a pillérfogak helyére ültetik be az implantátumot, amire pedig már stabilan lehet rögzíteni akár hidat is.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy kinek érdemes fogat implantálni. Tulajdonképpen bárkinek, akinek az állkapcsában elegendő a csontmennyiség ahhoz, hogy abba a fogimplantátumot stabilan rögzíteni lehessen. Ha a kor előrehaladtával vagy egyéb betegség miatt nem áll rendelkezésre elegendő csont, arra is van megoldás: csontpótlás segítségével megfelelő lesz a csont mennyisége, hogy elvégezhető legyen a fogászati implantációs műtét.

Fogimplantálás utáni gyógyulás: Mennyi ideig tart?

Az implantációs műtét utáni gyógyulás három hónapig tart, ez alatt az idő alatt a fogimplantátum az esetek 98%-ában stabilan összeforr az állcsonttal, és ezután válik teljesen terhelhetővé.
A gyógyulási idő alatt nagyon fontos, hogy a páciens vigyázzon a műtéti területre, pontosan betartsa az orvos utasításait, és kerülje az egészségére veszélyes tevékenységeket, ételeket, italokat és a dohányzást. Csak ebben az esetben gyógyul be a seb teljesen a három hónap alatt, és csak így lesz tökéletesen használható a fogpótlás.

Fogimplantátum árak

A fogászati implantálás kétségtelenül egy költséges eljárás. A minőségi alapanyagokkal és csúcstechnológiás eszközökkel dolgozó klinikákon magasabbak a fogászati implantátum árak, így jelentős eltérések is lehetnek az egyes fogászatok árai között. Érdemes több fogászatot is felkeresni, és a konzultáción árajánlatot kérni, de emellett arról is tájékozódni kell, hogy milyen minőségű anyagokkal dolgoznak, és milyen technikai berendezéseket használnak. Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb megoldás!
Érdemes azzal is tisztában lenni, ha árajánlatot kérünk egy fogászaton, hogy nem önmagában egy fogimplantátum árát kell megfizetni. Bár a köznyelvben implantátumnak hívjuk az egész fogpótlást, valójában a következőket kell „megvásárolnunk”: az implantátum, az ínyformázó és a hozzá tartozó fejrész, végül pedig a korona vagy híd, melyeket a beültetett implantátumra rögzítenek.
A fogászati implantátum ár kifizetésének ütemezése: először a behelyezett implantátum és az ínyformázó költségét kell rendezni, a fogimplantációs műtét után. A három hónapos gyógyulási idő elteltével, a lenyomatvétel alapján készül el a korona, illetve a híd. Az orvos ekkor helyezi be a fejrészt az implantátumba, s erre rögzíti a koronát vagy hidat, így ez a következő, egyben utolsó fázisa a fogimplantálás ár kifizetésének.
Fogaink épségének helyreállításakor mindig a hosszabb távú megoldást érdemes választani. A fogpótlások esetében jóval olcsóbb lehetőség a híd vagy a kivehető fogprotézis, ám ha egy életen át tartó megoldást keresünk, érdemes a fogimplantációt választani. Habár jóval magasabb az ár, a fogászati implantálás egy egész életre szól!

Videóink segítségével mindent megtudhat a fogászati implantálásról.

Miért az implantálás a fogpótlás legjobb módja?

Gyakran kérdezik a páciensek, hogy mire jó a fogászati implantálás, és miért ezt a megoldást javasolják inkább az orvosok a jóval olcsóbb fogpótlások: a fogászati híd vagy a protézis helyett. Az alábbiakban összeszedtük, milyen típusú foghiányra milyen megoldást javasolt, és mik az előnyei, illetve a hátrányai a különböző típusú fogpótlásoknak.

A fogászati implantátummal lehet pótolni egy vagy több hiányzó fogat, sőt akár a teljes foghiány is megszüntethető az eljárással. Implantációs fogpótlás készítésekor nem kell a szomszédos ép fogakat preparálni – a hidak, illetve bizonyos kivehető fogpótlások esetében ez sajnos elengedhetetlen.

A fogászati híd segítségével kisebb foghiányokat lehet pótolni, oly módon, hogy a műfogat a meglévő foghoz rögzítjük. A rágóerő a tartópillérként funkcionáló fogakat terheli, így nem egységesen oszlik el a fogakra eső nyomás, a pillérfogak túlterhelődhetnek. Híd készítésekor figyelembe kell venni, hogy a hidat tartó fog ép és stabil legyen, különben nem fogja tolerálni a rá nehezedő extra nyomást. A fogimplantátumok esetében nem merül fel ez a probléma, hiszen az állcsontba ültetett műgyökér ugyanúgy terhelhető, mint az igazi fog. A rágás során kifejtett nyomás pedig minden fogat és implantátumot egyforma mértékben terhel.

Nagyobb területen jelentkező foghiány esetében megoldást jelenthet a kivehető fogpótlás (protézis). A szakember akkor javasolja, amikor a foghiány olyan kiterjedt, hogy híd már nem készíthető. Létezik részleges (amikor még rendelkezésre állnak fogak a fogsor rögzítésére), vagy teljes protézis (amikor már nincs fog az állcsontban). Teljes fogatlanság esetén előfordul, hogy az anatómiai viszonyok miatt a legnagyobb precizitás ellenére sem lehet a fogsort megfelelően stabilizálni, és az mozog a páciens szájában. Ez a stabilitás viszont elérhető fogimplantátumok (minimum 2 db) beültetésével, ha a meglévő csont – ha kell, csontpótlással – alkalmas erre a megoldásra. Ilyenkor az implantátum és a fogsor egy patenttal rögzülnek egymáshoz, fokozva ezzel a stabilitást.

A hidak, illetve a protézisek egyik legnagyobb előnye, hogy jobban kímélik a pénztárcát. Az implantálás ezzel szemben egy költséges eljárás. Anyagi lehetőségeink nagyban befolyásolják, hogy melyik megoldást válasszuk a foghiány megszüntetésére. Azonban tekintetbe kell venni, hogy a hidak, illetve protézisek élettartama véges, míg az implantátumok akár egy egész életre szólhatnak (megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogászati kontroll mellett).

Minden esetben a személyes konzultáció és a panorámaröntgen képe alapján tud javaslatot tenni a fogorvos, hogy kinek mi lehet a legjobb megoldás a foghiány pótlására.

Implantálás Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron számos fogászat közül választhatnak a páciensek. A fogászatok kínálata igazán sokrétű, felveszik a versenyt bármelyik modern hazai vagy nyugat-európai fogászat tevékenységi körével és szakmai felkészültségével. A fogászatokon kiváló szakemberek dolgoznak, akik a legmodernebb technikai eszközöket és a legjobb alapanyagokat használják. Minden fogászati problémára kínálnak megoldást, az esztétikai kezelésektől a konzerváló fogászaton és az ínybetegségeken át a fogászati implantálásig. A klinikák között találhatóak nagy, elegáns, többszékes fogászatok, ahol számos orvos és asszisztens áll a betegek rendelkezésére. Akik a kisebb, egyszékes fogászatokat részesítik előnyben, könnyen találnak olyan helyet, ahol kizárólag velük foglalkozik az orvos, egy barátságos, emberközeli környezetben, ahol kiemelt ügyfélnek érezhetik magukat.

Mosonmagyaróvár egy csendes, nyugodt kisváros, ideális választás azoknak, akik a sok esetben fizikailag megterhelő fogászati beavatkozás után (esetleg egy többnapos kezelés közben) szeretnének pihenni, feltöltődni. Akik párjukkal, családjukkal érkeznek, könnyen találnak maguknak elfoglaltságot a városban és környékén. A kisváros kellemes sétálóutcájában számos kávézó és étterem várja a vendégeket. A termálfürdő gyógyvize kiemelkedően jó minőségű. A Mosonmagyaróvárt átszelő Duna-ág és a Lajta folyó, valamint a környező, festői szépségű Szigetköz a természet kedvelőinek izgalmas lehetőségeket kínál, a kirándulástól a biciklizésen át az evezésig. A gyerekekkel érkezők számára tudományos élményközpont nyújt kiváló szórakozást.

Személyes tapasztalatok és vélemények az implantálásról

Félelem az implantálástól:
Azt tapasztaljuk, hogy sokan félnek az implantátum beültetéstől, ezért többen csak akkor vállalják a fogászati implantálást, amikor már nem lehet tovább halogatni a beavatkozást. Az alábbiakban két kedves páciensünk mondja el véleményét, és beszámolnak az implantálás előtti félelemről és a műtétet követő tapasztalatokról.

„Sajnos én örököltem a gyenge fogakat, már gyerekkoromban is gyakran kellett fogorvoshoz járnom, úgyhogy elég rossz emlékeim vannak… Kb. ötvenéves koromra már elég sok fogamat elveszítettem, felül és alul is. A legjobban az zavart, hogy bizonyos ételeket nem tudtam megrágni, úgyhogy több dologról is le kellett mondanom, amiket szerettem. Ilyen volt például a csülök pékné módra. Hát az nagyon hiányzott…

Be kell vallanom, hogy elég nehezen szántam magam rá az implantálásra, nagyon erős félelem volt benne. Féltem a fájdalomtól, meg attól, hogy mi lesz, ha valami balul sül el, mondjuk a szervezetem nem fogadja be ezt az idegen anyagot, az implantátumot, vagy valami baj történik a műtét közben, ilyesmi. Így, utólag azt mondom, hogy fölöslegesen rettegtem, kár volt ilyen sokáig halogatni az implantálást.

Alulra négy, felülre pedig hat implantátumot ültettek be. A műtét egyáltalán nem fájt, inkább azt mondanám, hogy voltak kellemetlen részek. A gyógyulási időszak, amikor ugye még nem volt korona meg híd az implantátumokon, nehezebb volt abból a szempontból, hogy nagyon kellett vigyázni, hogy mit eszek, hogy rágok, hogyan tisztítom az implantátumokat. Aztán pár hónap múlva, amikor megkaptam a koronákat és a hidakat, hát az óriási érzés volt. Főleg az, hogy végre azt ehettem, amit csak megkívántam. A feleségemmel úgy ünnepeltük meg, hogy elmentünk egy jó étterembe, és végre csülköt rendeltem pékné módra!”

László, nyugdíjas

„Tavaly volt egy balesetem, és az egyéb sérüléseimen kívül elveszítettem két fogamat az alsó állkapocsban, a jobb oldalon. Ha lassan is, de szerencsére felépültem, viszont borzasztóan zavart, hogy beszéd közben látszott a foghiányom, nevetés közben pedig még inkább. A munkám során elég sok emberrel találkozom, tárgyalásokon veszek részt, szóval az ápolt megjelenés nálam nemcsak belső igény, hanem hozzátartozik a szakmához is.

Kialakult bennem egy félelem, egy gátlás, mert folyamatosan azt gondoltam, hogy akivel beszélek, az a számat, illetve a foghiányomat nézi. Nagyon frusztrált ez a helyzet, így nálam nem is volt kérdés, hogy belevágjak-e az implantálásba. Félelem ide vagy oda, nagyon akartam az egészet.

A műtét után, amikor már feltették a koronákat is, emlékszem, annyira csodálatos volt, hogy éreztem a nyelvemmel, hogy teljes a fogsorom. Sok időbe telt, amíg minden szempontból helyrejöttem a baleset után, és most, hogy már a fogaim is rendben vannak, azt érzem, hogy tényleg visszakaptam az életemet.”

Krisztina, kampánymanager

Fogfehérítés és fogpótlás –miért együtt?

Bár sokan nem gondolnak rá, fogpótlás előtt érdemes elvégezni egy fogfehérítést is. Az eredeti fogak színe nem mindig egyforma, állapotuktól függően többféle árnyalatú lehet. Az eljárás során egyrészt egységes színt kapnak a fogak, másrészt pedig a fogfehérítésnek köszönhetően szebb, egészségesebb színű lesz a fogsor. Az ezután készülő fogpótlás, illetve a koronák színét így már az új színárnyalathoz lehet igazítani, így lesz a végeredmény egy ápolt, igazán szép és esztétikus fogsor.

Hogyan zajlik a fogfehérítés?

A fogfehérítésnek két alapvető típusa van: a fogászati rendelőben és az otthon (de a fogorvostól kapott anyaggal!) végzett fogfehérítés. Mindkettőt megelőzi az alapos tisztítás, és elengedhetetlen feltétel az egészséges fogíny és az ép fogazat, azaz hibátlan tömések és fogpótlás.

A fogorvosnál zajló kezelés neve gyorsfehérítés, amely során az orvos egy speciális fehérítő gélt helyez a fogakra, amit fénnyel aktivál. A kezelés időtartam két óra.

Az otthoni fogfehérítés során az orvostól kapott fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, és felhelyezni a fogsorra, fél órán át viselni, és ezt néhány napon keresztül megismételni. (Az ár az utóbbi esetben pénztárcakímélőbb, mint a gyorsfehérítésnél.) Mindkét kezelés után fluoridos fogzománc-erősítő kezelést is kell alkalmazni a fogakon.

Hogy a fogfehérítéssel elért szín igazán tartós legyen, vigyáznunk kell fogainkra. A dohányfüst, a kávé és a tea, de valamennyi intenzív színű étel és ital (leginkább a vörösbor) is elszínezi a fogakat, így érdemes kerülni őket, vagy legalábbis minimális mértékben fogyasztani, ezek ugyanis pigment foltokat hagynak maguk után a fogakon. Közvetlenül a fogyasztásuk után könnyen el lehet még távolítani a nyomokat, így fogyasztásuk után javasolt egyből fogat mosni, hogy fogsorunk színét minél tovább fenn tudjuk tartani.

Megközelíthetőség

Könnyedén eljuthat hozzánk!

Megközelíthetőség:
9200 Mosonmagyaróvár, Malomszer utca 10.

Postacím: 9200 Mosonmagyaróvár, Fecske utca 12.

Email:
office@europe-dental.eu

Mobil: +36 30 98 38 454
Tel: +36 96 203 241

Fogászati kérdése van?

Árajánlat kéréssel, vagy bármely fogászati kérdésben
keresse bizalommal munkatársunkat!