Fogászati híd, fogprotézis vagy implantátum?

Fogpótláson gondolkodik, de nem tudja eldönteni, melyiket válassza? Cikkünkből megtudhatja, mi a legjobb megoldás a foghiányra.

 

Gyakran kérdezik a páciensek, hogy miért a fogászati implantálást szokták javasolni az orvosok a jóval olcsóbb fogpótlások, a híd vagy a protézis helyett. Az alábbiakban elmagyarázzuk, mi a megoldás a foghiány különböző típusaira, és melyek az előnyei, illetve a hátrányai a fogpótlásoknak, illetve azt is, hogy miért az implantálás a fogpótlás legjobb módja.

 

A fogászati implantátum egy, az állcsontba ültetett mesterséges foggyökér, melyre koronát, illetve hidat rögzítünk. Implantátummal lehet pótolni egy vagy több hiányzó fogat, sőt akár a teljes foghiány is megszüntethető az eljárással. Implantációs fogpótlás készítésekor nem kell a szomszédos ép fogakat preparálni – a hidak, illetve bizonyos kivehető fogpótlások esetében ez sajnos elengedhetetlen.

A fogászati híd segítségével kisebb foghiányokat lehet pótolni, oly módon, hogy a műfogat a meglévő foghoz rögzítjük. A rágóerő a tartópillérként funkcionáló fogakat terheli, így nem egységesen oszlik el a fogakra eső nyomás, a pillérfogak túlterhelődhetnek. Híd készítésekor fontos, hogy a hidat tartó fog ép és stabil legyen, különben nem fogja tolerálni a rá nehezedő extra nyomást. A fogimplantátumok esetében nem merül fel ez a probléma, hiszen az állcsontba ültetett műgyökér ugyanúgy terhelhető, mint az igazi fog.

 

Nagyobb területen jelentkező foghiány esetében megoldást jelenthet a kivehető fogpótlás (protézis). A szakember akkor javasolja, amikor a foghiány olyan kiterjedt, hogy fix pótlás, azaz híd nem készíthető. Teljes fogatlanság esetén előfordul, hogy a műfogsort nem lehet megfelelően stabilizálni, és az mozog a páciens szájában. Ez a stabilitás viszont elérhető fogimplantátumok beültetésével.

 

A hidak, illetve a protézisek egyik legnagyobb előnye, hogy jobban kímélik a pénztárcát. Az implantálás ezzel szemben egy költséges eljárás. Anyagi lehetőségeink nagyban befolyásolják, hogy melyik megoldást válasszuk a foghiány megszüntetésére. Azonban tekintetbe kell venni, hogy a hidak, illetve protézisek élettartama véges, míg az implantátumok (megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogászati kontroll mellett) akár egy egész életre szólhatnak

 

Cikkünk és videóink segítségével megtudhatja, hogyan épül fel egy implantátumon rögzített fogpótlás, hogy történik az implantációs műtét, és kiknek javasolt a beavatkozás.

implantációs, implantálás, implantátum, fogorvos mosonmagyaróvár, fogászat Mosonmagyaróvár, implantológia Mosonmagyaróvár, Implantológus, biocare, nobelfoghúzás, Mikor kell kihúzni a fogat