Mikor kell kihúzni a fogat – Foghúzás, fogeltávolítás okai

A legtöbben sajnos csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha már annyira fáj a foguk, hogy a fájdalomcsillapítók és a házi praktikák sem segítenek. Cikkünkból megtudhatja, mikor kell kihúzni a fogat, hogyan zajlik a foghúzás/fogeltávolítás a mozgó, gyulladt vagy letört fog esetében.

Fontos tudni, hogy a fog nem képes az öngyógyításra, ha egyszer elkezd fájni, az véglegesen nem múlik el magától, időről időre visszatér a fájdalom.

Ezért tanácsos minél hamarabb bejelentkezni az orvosunkhoz. Az időben felismert fogászati problémák (pl. a foggyulladás, foggyökér gyulladás) számos esetben gyógyíthatók.

Az idő előrehaladtával viszont a beteg, gyulladt fogat sokszor már az orvos sem tudja megmenteni, így nem marad más megoldás, mint a fog eltávolítása.

A fogat a következő esetekben kell eltávolítani:

  1. Ha a gócként szereplő fog vagy a foggyökér gyulladásban van
  2. Letört, teljesen elszuvasodott fog, illetve betört foggyökér esetén
  3. Mozgó fog esetén, ha fogágy-betegség következtében meglazult vagy mozog a fog
  4. Ha a fogászati kezelések ellenére sem szűnik meg a fájdalom
  5. Fogszabályozás céljából bizonyos esetben ép fogat kell kihúzni

1. Foghúzás ok – Fogyulladás, fogbélgyulladás, foggyökérgyulladás

Mikor kell kihúzni a fogat?

Gyulladás leggyakrabban a fog belső részében, a fogbélben (pulpa) alakul ki, legfőbb oka a nem (vagy nem időben) kezelt fogszuvasodás. Ilyenkor a lyukas fogba baktériumok kerülnek be, mely kellemetlen, fájdalmas, és akár duzzanatot is okozhat.

Azokban az esetben, amikor a fogorvos gyökérkezeléssel nem tudja fájdalommentessé tenni a fogat, a fog vagy a foggyökér kihúzása a megoldás.

Fogfájás – Mitől fáj a fog?

Az előrehaladott állapotú fogszuvasodás következményeképpen látható lyuk keletkezik a fogzománcon, illetve a dentinben. Az ebben a lyukban megtelepedett kórokozók tovább károsítják a fog dentin részét, így bejutnak a fogbélhez is.

Az enyhe érzékenységet, a kezdődő gyulladást meg lehet gyógyítani, a fogbél egészsége is helyreállítható ilyenkor, így a fogorvos meg tudja menteni a beteg fogat.

Ám súlyos gyulladás már egy visszafordíthatatlan folyamat, ilyenkor a fog olyan nagy mértékben károsodott (a lyuk szuvasodása a fogbél felé terjedt), hogy nem lehet megmenteni. Ilyekor sajnos elkerülhetetlen a foghúzás.

Ezért, ha úgy érzi, fáj a foga, ne késlekedjen tanácsot kérni egy jó fogorvostól, aki megteszi a szükséges lépéseket foga egészségének megóvása érdekében!

A súlyos gyulladás további szövődményekkel is járhat, például foggyökérgyulladást, csonthártyagyulladást okoz, vagy tályog alakul ki a foggyökérnél, esetleg a gyulladás átterjed az állcsontokra, illetve az arcüregre is.

Ezekben az esetekben el kell távolítani a fogat.
Kérjen díjmentes tanácsadást online, hogy együtt megfejthessük, majd megoldhassuk a problémáját, még mielőtt a gyulladás tovább terjedne!

A foggyulladás tünete a fájdalom

A gyulladást mindig fájdalom kíséri, ami viszont különböző erősséggel és gyakorisággal jelentkezik, a foggyulladás mértékétől függően. Előfordul, hogy a csak bizonyos időközönként jelentkezik nyilalló fájdalom, például evéskor, hideg ital hatására, vagy édes ételek fogyasztása esetén. A visszafordíthatatlan gyulladás rendszerint folyamatos fájdalommal jár, sőt kísérheti láz, duzzanat, kipirosodás, rossz szájszag is.

A foggyulladás kezelése

Akár visszafordítható, akár visszafordíthatatlan a gyulladás, a fogat kezeltetni kell, hiszen ez a testrészünk nem képes az öngyógyításra. Ha egyszer elkezd fájni egy fog, a fájdalom nem fog magától elmúlni, legfeljebb egy időre abbamarad.

A lyukas fog betömése a kezdődő gyulladásnál megoldást jelent, ezzel megelőzhető a gyulladás továbbterjedése. Visszafordíthatatlan fogbélgyulladásnál a fogorvos mérlegel, hogy megmenthető-e a fog, vagy el kell távolítani. Ha megmenthetőnek ítéli a szakember, gyökérkezelésre kerül sor, tehát eltávolítja a fogbelet, de a fog többi része megmarad.

A gyökérkezeléstől sokan félnek a mások vagy saját korábbi rossz tapasztalataik miatt, azonban gyakran nem tudják, hogy a fogászat technológiai felszereltsége, valamint a fogorvos hozzáértése jelentősen befolyásolja a kezelés sikerét.

Letört fog, betört foggyökér, teljesen elszuvasodott fog

Mitől törhet be a fog vagy foggyökér?

Amikor fog koronai része már jelentősen károsodott, azaz szuvasodott vagy letört, elkerülhetetlen a foghúzás. Ilyenkor a gyenge, törékeny fog húzás közben megrepedhet, letörhet, vagy a gyökéri rész betörhet. Ilyenkor műtéti feltárással kell eltávolítani a fogat.

2. Foghúzás ok – Letört fog kihúzása

Hol és mikor távolíttassuk el a betört foggyökeret/letört fogat?

Minél hamarabb! A betört fog mindig komoly fájdalommal, gyulladással, duzzanattal járhat, és a fájdalomcsillapítás ellenére is nehéz éjszakákat okozhat.

A nyállal együtt rengeteg kórokozó is bejut a fog belsejébe, illetve a keletkezett sebbe. A folyamatot kísérő fájdalom idővel csak erősebb lesz, ezért nem érdemes halogatni a minél előbbi szájsebészeti műtétet.

A fogeltávolító műtétet (pl. a törött fog kihúzása) minden esetben helyi érzéstelenítés előzi meg, így a beavatkozás a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár.

3. Foghúzás ok – Mozgó fog kihúzása

A nem kezelt fogínygyulladás (gingivitis) ínysorvadáshoz és csontsorvadáshoz vezethet, melyek következtében a fogak meglazulnak. Az instabil fogak nehezítik a harapást, rágást, és esztétikailag is zavaró a látványuk.

Ilyenkor nincs más választás, mint a mozgó, instabil fog kihúzása. Általában először az alsó metszőfogaknál jelentkezik a probléma.
Ha úgy érzi, rágáskor mozog a foga, mindenképp javasoljuk a szakember felkeresését.

Meg lehet akadályozni a mozgó fog kihúzását?

Amennyiben a folyamat még a kezdeti szakaszában van, akkor a gyulladást meg lehet szüntetni, a csontfelszívódást pedig meg lehet állítani, és elkerülhető a mozgó fog kihúzása, tehát a fog újra stabillá tehető. Ezért is fontos, hogy időben részt vegyünk kezelésen, hiszen a halogatással csökkentjük saját esélyeinket a gyógyulásra.

Előrehaladott állapotú ínysorvadás esetén viszont a mozgó fogat el kell távolítani, és fogpótlást szükséges készíteni, azaz fogászati hidat, fogászati protézist vagy implantátumot.

Az orvos ilyenkor tekintetbe veszi, hogy mennyire stabil a mozgó foggal szomszédos fog. Hidat csak akkor lehet készíteni, ha a szomszédos fog elég stabil ahhoz, hogy rögzíteni lehessen hozzá a pótlást. A legbiztosabb fogpótlás az implantátum, azaz műgyökér, melyet az állcsontba ültet be az orvos.

Ha nincs elegendő csontja a betegnek, akkor az első lépés a csontpótlás, amellyel stabil környezetet lehet képezni a beültetendő implantátum számára.

4. Foghúzás ok – Ha nem szűnik meg a fájdalom

Ha a szükséges és orvos által javasolt kezelések ellenére sem múlik el a fájdalom, a fogat sajnos el kell távolítani. A nem szűnő fájdalom oka általában egy nagyon erős bakteriális fertőzés. Ebben az esetben a gyulladás tovább terjedt az állcsontokra, így már csak antibiotikumokkal kezelhető a beteg.

5. Foghúzás ok – Fogeltávolítás fogszabályozás céljából

A fogszabályozó szakorvosok igyekeznek elkerülni az ép, egészséges fogak kihúzását, és a legmodernebb technikáknak köszönhetően szerencsére van lehetőség a foghúzás nélküli fogszabályozásra is – kis mértékű állcsontortopédiai eltérés esetén.

A fogszakorvos a röntgenfelvétel, valamint a szájüreg és arc vizsgálata alapján dönti el, hogy szükséges-e az egészséges fogat eltávolítani.
Sajnos, ha a fogak rendezetlenek, torlódnak a szájüregben, akkor a szabályozandó fogak helyének biztosítása érdekében elkerülhetetlen a foghúzás. A fogeltávolítással harapási rendellenességeket is lehet korrigálni.

Mely fogakat kell eltávolítani a fogszabályozás érdekében?

Általában a 4. és/vagy 5. fogakat, más megfogalmazásban az első és/vagy második kisőrlő fogakat húzzák ki mindkét oldalról (gyakran az alsó és felső állkapocsból is, tehát összesen négy fogat), a fogsor, illetve az egész arc szimmetriájának megőrzése céljából.

A fogeltávolítás menete

A fogeltávolítást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Az orvos a röntgenfelvétel alapján dönti el, hogy egyszerű foghúzásra, vagy műtéti úton történő fogeltávolításra van szükség. A beavatkozás mindkét esetben azonnal elvégezhető.
TIPP: Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Egyszerű fogeltávolítás

Az egyszerű fogeltávolítás helyi érzéstelenítéssel történik. Az orvos a fogat először meglazítja, majd fogó ráhelyezésével eltávolítja. Ha gyulladt fogat kell kihúzni, a sebüregben lévő gyulladásos szövetet is el kell távolítani. A beavatkozás után kb. 30 percig gézgombócra kell harapni.

Műtéti fogeltávolítás

Sok esetben egyszerű foghúzással nem távolítható el a fog. Ilyen esetek: betört gyökerek, fejlődésben megrekedt, elő nem tört fogak, illetve ha a röntgenen látható, hogy erősen görbült, szétálló a foggyökér, vagy felső fog esetén az közel van az arcüreghez, és számítani lehet az üreg megnyílására. Az ilyen esetekben műtéti fogeltávolítást kell alkalmazni.

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Az orvos az adott terület megnyitása után kiemeli a fogat, majd a gyulladásos szövet eltávolítása után a műtéti területet varratokkal zárja. 30 percig gézgombócra kell harapni, majd a vérzés megszűnése után a beteg hazamehet.

Fogeltávolítás utáni tanácsok

Foghúzást követően nem szabad öblögetni, köpködni, mert a sebben lévő vérdugó kiesik, és vérzés indul meg, valamint fokozódik a gyulladás lehetősége. Amíg az érzéstelenítő hat, nem szabad enni, mert a páciens komoly sérülést okozhat a saját szájában, illetve a tejet, tejterméket kerülni kell a húzást követő két napon, mert ezek az élelmiszerek a sebbe jutva kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok terjedésének.

Ha a kihúzott fog környezete gyulladt volt, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.

Összefoglalás – Mikor kell kihúzni a fogat

Ahogyan láthattuk, a legtöbb, időben felismert problémát viszonylag egyszerűen lehet kezelni, még mielőtt a gyulladás más területekre is átterjedne. Ha eddig halogatta a kezelést, még nem késő fogorvoshoz menni! Viszont érdemes megfontolnia, hogy melyik fogászatot választja egy komplex kezeléshez.

Azokon a fogászatokon – például a Europe Dental Fogászaton is – , ahol csúcstechnológiával dolgoznak, számos bonyolultabb beavatkozás is gördülékenyen működhet.

A korszerű technológia emellett segít a fájdalom csökkentésében, így a fogorvoshoz való bejelentkezés sem válik hosszas halogatás tárgyává, és a rémálmokat idővel felváltják azok a nyugodt percek, amikor jó érzéssel fogyasztjuk el kedvenc (akár hideg, akár meleg) ételünket.

Megközelíthetőség

Könnyedén eljuthat hozzánk!

Megközelíthetőség:
9200 Mosonmagyaróvár, Malomszer utca 10.

Postacím: 9200 Mosonmagyaróvár, Fecske utca 12.

Email:
office@europe-dental.eu

Mobil: +36 30 4747 274
Tel: +36 96 203 241

Fogászati kérdése van?

Árajánlat kéréssel, vagy bármely fogászati kérdésben
keresse bizalommal munkatársunkat!