Mikor kell kihúzni a fogat – Foghúzás, fogeltávolítás okai

A legtöbben sajnos csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha már annyira fáj a foguk, hogy a fájdalomcsillapítók és a házi praktikák sem segítenek. Cikkünkból megtudhatja, mikor kell kihúzni a fogat, hogyan zajlik a foghúzás/fogeltávolítás a mozgó, gyulladt vagy letört fog esetében.

Fontos tudni, hogy a fog nem képes az öngyógyításra, ha egyszer elkezd fájni, az véglegesen nem múlik el magától, időről időre visszatér a fájdalom.

Ezért tanácsos minél hamarabb bejelentkezni az orvosunkhoz. Az időben felismert fogászati problémák (pl. a foggyulladás, foggyökér gyulladás) számos esetben gyógyíthatók.

Az idő előrehaladtával viszont a beteg, gyulladt fogat sokszor már az orvos sem tudja megmenteni, így nem marad más megoldás, mint a fog eltávolítása.

A fogat a következő esetekben kell eltávolítani:

  1. Ha a gócként szereplő fog vagy a foggyökér gyulladásban van
  2. Letört, teljesen elszuvasodott fog, illetve betört foggyökér esetén
  3. Mozgó fog esetén, ha fogágy-betegség következtében meglazult vagy mozog a fog
  4. Ha a fogászati kezelések ellenére sem szűnik meg a fájdalom
  5. Fogszabályozás céljából bizonyos esetben ép fogat kell kihúzni

1. Foghúzás ok – Fogyulladás, fogbélgyulladás, foggyökérgyulladás

Mikor kell kihúzni a fogat?

Gyulladás leggyakrabban a fog belső részében, a fogbélben (pulpa) alakul ki, legfőbb oka a nem (vagy nem időben) kezelt fogszuvasodás. Ilyenkor a lyukas fogba baktériumok kerülnek be, mely kellemetlen, fájdalmas, és akár duzzanatot is okozhat.

Azokban az esetben, amikor a fogorvos gyökérkezeléssel nem tudja fájdalommentessé tenni a fogat, a fog vagy a foggyökér kihúzása a megoldás.

Fogfájás – Mitől fáj a fog?

Az előrehaladott állapotú fogszuvasodás következményeképpen látható lyuk keletkezik a fogzománcon, illetve a dentinben. Az ebben a lyukban megtelepedett kórokozók tovább károsítják a fog dentin részét, így bejutnak a fogbélhez is.

Az enyhe érzékenységet, a kezdődő gyulladást meg lehet gyógyítani, a fogbél egészsége is helyreállítható ilyenkor, így a fogorvos meg tudja menteni a beteg fogat.

Ám súlyos gyulladás már egy visszafordíthatatlan folyamat, ilyenkor a fog olyan nagy mértékben károsodott (a lyuk szuvasodása a fogbél felé terjedt), hogy nem lehet megmenteni. Ilyekor sajnos elkerülhetetlen a foghúzás.

Ezért, ha úgy érzi, fáj a foga, ne késlekedjen tanácsot kérni egy jó fogorvostól, aki megteszi a szükséges lépéseket foga egészségének megóvása érdekében!

A súlyos gyulladás további szövődményekkel is járhat, például foggyökérgyulladást, csonthártyagyulladást okoz, vagy tályog alakul ki a foggyökérnél, esetleg a gyulladás átterjed az állcsontokra, illetve az arcüregre is.

Ezekben az esetekben el kell távolítani a fogat.
Kérjen díjmentes tanácsadást online, hogy együtt megfejthessük, majd megoldhassuk a problémáját, még mielőtt a gyulladás tovább terjedne!

A foggyulladás tünete a fájdalom

A gyulladást mindig fájdalom kíséri, ami viszont különböző erősséggel és gyakorisággal jelentkezik, a foggyulladás mértékétől függően. Előfordul, hogy a csak bizonyos időközönként jelentkezik nyilalló fájdalom, például evéskor, hideg ital hatására, vagy édes ételek fogyasztása esetén. A visszafordíthatatlan gyulladás rendszerint folyamatos fájdalommal jár, sőt kísérheti láz, duzzanat, kipirosodás, rossz szájszag is.

A foggyulladás kezelése

Akár visszafordítható, akár visszafordíthatatlan a gyulladás, a fogat kezeltetni kell, hiszen ez a testrészünk nem képes az öngyógyításra. Ha egyszer elkezd fájni egy fog, a fájdalom nem fog magától elmúlni, legfeljebb egy időre abbamarad.

A lyukas fog betömése a kezdődő gyulladásnál megoldást jelent, ezzel megelőzhető a gyulladás továbbterjedése. Visszafordíthatatlan fogbélgyulladásnál a fogorvos mérlegel, hogy megmenthető-e a fog, vagy el kell távolítani. Ha megmenthetőnek ítéli a szakember, gyökérkezelésre kerül sor, tehát eltávolítja a fogbelet, de a fog többi része megmarad.

A gyökérkezeléstől sokan félnek a mások vagy saját korábbi rossz tapasztalataik miatt, azonban gyakran nem tudják, hogy a fogászat technológiai felszereltsége, valamint a fogorvos hozzáértése jelentősen befolyásolja a kezelés sikerét.

Letört fog, betört foggyökér, teljesen elszuvasodott fog

Mitől törhet be a fog vagy foggyökér?

Amikor fog koronai része már jelentősen károsodott, azaz szuvasodott vagy letört, elkerülhetetlen a foghúzás. Ilyenkor a gyenge, törékeny fog húzás közben megrepedhet, letörhet, vagy a gyökéri rész betörhet. Ilyenkor műtéti feltárással kell eltávolítani a fogat.

2. Foghúzás ok – Letört fog kihúzása

Hol és mikor távolíttassuk el a betört foggyökeret/letört fogat?

Minél hamarabb! A betört fog mindig komoly fájdalommal, gyulladással, duzzanattal járhat, és a fájdalomcsillapítás ellenére is nehéz éjszakákat okozhat.

A nyállal együtt rengeteg kórokozó is bejut a fog belsejébe, illetve a keletkezett sebbe. A folyamatot kísérő fájdalom idővel csak erősebb lesz, ezért nem érdemes halogatni a minél előbbi szájsebészeti műtétet.

A fogeltávolító műtétet (pl. a törött fog kihúzása) minden esetben helyi érzéstelenítés előzi meg, így a beavatkozás a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár.

3. Foghúzás ok – Mozgó fog kihúzása

A nem kezelt fogínygyulladás (gingivitis) ínysorvadáshoz és csontsorvadáshoz vezethet, melyek következtében a fogak meglazulnak. Az instabil fogak nehezítik a harapást, rágást, és esztétikailag is zavaró a látványuk.

Ilyenkor nincs más választás, mint a mozgó, instabil fog kihúzása. Általában először az alsó metszőfogaknál jelentkezik a probléma.
Ha úgy érzi, rágáskor mozog a foga, mindenképp javasoljuk a szakember felkeresését.

Meg lehet akadályozni a mozgó fog kihúzását?

Amennyiben a folyamat még a kezdeti szakaszában van, akkor a gyulladást meg lehet szüntetni, a csontfelszívódást pedig meg lehet állítani, és elkerülhető a mozgó fog kihúzása, tehát a fog újra stabillá tehető. Ezért is fontos, hogy időben részt vegyünk kezelésen, hiszen a halogatással csökkentjük saját esélyeinket a gyógyulásra.

Előrehaladott állapotú ínysorvadás esetén viszont a mozgó fogat el kell távolítani, és fogpótlást szükséges készíteni, azaz fogászati hidat, fogászati protézist vagy implantátumot.

Az orvos ilyenkor tekintetbe veszi, hogy mennyire stabil a mozgó foggal szomszédos fog. Hidat csak akkor lehet készíteni, ha a szomszédos fog elég stabil ahhoz, hogy rögzíteni lehessen hozzá a pótlást. A legbiztosabb fogpótlás az implantátum, azaz műgyökér, melyet az állcsontba ültet be az orvos.

Ha nincs elegendő csontja a betegnek, akkor az első lépés a csontpótlás, amellyel stabil környezetet lehet képezni a beültetendő implantátum számára.

4. Foghúzás ok – Ha nem szűnik meg a fájdalom

Ha a szükséges és orvos által javasolt kezelések ellenére sem múlik el a fájdalom, a fogat sajnos el kell távolítani. A nem szűnő fájdalom oka általában egy nagyon erős bakteriális fertőzés. Ebben az esetben a gyulladás tovább terjedt az állcsontokra, így már csak antibiotikumokkal kezelhető a beteg.

5. Foghúzás ok – Fogeltávolítás fogszabályozás céljából

A fogszabályozó szakorvosok igyekeznek elkerülni az ép, egészséges fogak kihúzását, és a legmodernebb technikáknak köszönhetően szerencsére van lehetőség a foghúzás nélküli fogszabályozásra is – kis mértékű állcsontortopédiai eltérés esetén.

A fogszakorvos a röntgenfelvétel, valamint a szájüreg és arc vizsgálata alapján dönti el, hogy szükséges-e az egészséges fogat eltávolítani.
Sajnos, ha a fogak rendezetlenek, torlódnak a szájüregben, akkor a szabályozandó fogak helyének biztosítása érdekében elkerülhetetlen a foghúzás. A fogeltávolítással harapási rendellenességeket is lehet korrigálni.

Mely fogakat kell eltávolítani a fogszabályozás érdekében?

Általában a 4. és/vagy 5. fogakat, más megfogalmazásban az első és/vagy második kisőrlő fogakat húzzák ki mindkét oldalról (gyakran az alsó és felső állkapocsból is, tehát összesen négy fogat), a fogsor, illetve az egész arc szimmetriájának megőrzése céljából.

A fogeltávolítás menete

A fogeltávolítást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Az orvos a röntgenfelvétel alapján dönti el, hogy egyszerű foghúzásra, vagy műtéti úton történő fogeltávolításra van szükség. A beavatkozás mindkét esetben azonnal elvégezhető.
TIPP: Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Egyszerű fogeltávolítás

Az egyszerű fogeltávolítás helyi érzéstelenítéssel történik. Az orvos a fogat először meglazítja, majd fogó ráhelyezésével eltávolítja. Ha gyulladt fogat kell kihúzni, a sebüregben lévő gyulladásos szövetet is el kell távolítani. A beavatkozás után kb. 30 percig gézgombócra kell harapni.

Műtéti fogeltávolítás

Sok esetben egyszerű foghúzással nem távolítható el a fog. Ilyen esetek: betört gyökerek, fejlődésben megrekedt, elő nem tört fogak, illetve ha a röntgenen látható, hogy erősen görbült, szétálló a foggyökér, vagy felső fog esetén az közel van az arcüreghez, és számítani lehet az üreg megnyílására. Az ilyen esetekben műtéti fogeltávolítást kell alkalmazni.

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Az orvos az adott terület megnyitása után kiemeli a fogat, majd a gyulladásos szövet eltávolítása után a műtéti területet varratokkal zárja. 30 percig gézgombócra kell harapni, majd a vérzés megszűnése után a beteg hazamehet.

Fogeltávolítás utáni tanácsok

Foghúzást követően nem szabad öblögetni, köpködni, mert a sebben lévő vérdugó kiesik, és vérzés indul meg, valamint fokozódik a gyulladás lehetősége. Amíg az érzéstelenítő hat, nem szabad enni, mert a páciens komoly sérülést okozhat a saját szájában, illetve a tejet, tejterméket kerülni kell a húzást követő két napon, mert ezek az élelmiszerek a sebbe jutva kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok terjedésének.

Ha a kihúzott fog környezete gyulladt volt, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.

Összefoglalás – Mikor kell kihúzni a fogat

Ahogyan láthattuk, a legtöbb, időben felismert problémát viszonylag egyszerűen lehet kezelni, még mielőtt a gyulladás más területekre is átterjedne. Ha eddig halogatta a kezelést, még nem késő fogorvoshoz menni! Viszont érdemes megfontolnia, hogy melyik fogászatot választja egy komplex kezeléshez.

Azokon a fogászatokon – például a Europe Dental Fogászaton is – , ahol csúcstechnológiával dolgoznak, számos bonyolultabb beavatkozás is gördülékenyen működhet.

A korszerű technológia emellett segít a fájdalom csökkentésében, így a fogorvoshoz való bejelentkezés sem válik hosszas halogatás tárgyává, és a rémálmokat idővel felváltják azok a nyugodt percek, amikor jó érzéssel fogyasztjuk el kedvenc (akár hideg, akár meleg) ételünket.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt