Miért fáj a fogam? Rágás közben és ha hideget iszom, nyilalló fájdalmat érzek.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás (cariesdentium) idült folyamat, amely a fogak roncsolódásával jár és, a felszínről a fogbél (pulpa) felé halad. Az emberiséget sújtó leggyakoribb krónikus betegség. Kialakulásában nagy szerepet játszik a lepedék, az elfogyasztott táplálék, a szájhigiénés szokások, a szájüregben található mikroorganizmusok, örökletes és környezeti tényezők. A fogszuvasodás a kezdeti fázisában fluoridos kezeléssel még visszafordítható, de az idő elteltével egyre mélyebbre terjed, és üreg képződik, mely már csak töméssel gyógyítható.

A fogszuvasodás először a nehezen tisztítható felszínen alakul ki, a rágófelszíni barázdákban és közvetlenül az íny feletti fogfelszínen, valamint a fogak egymás felé tekintő felszínén, ha a páciens nem használ fogselymet.

 

Megoldások a fogszuvasodás kezelésére:

Barázdazárás

A barázdazárást a maradó fogakon végezzük. A rágófelszíni barázdák keresztmetszete homokóra alakú, a baktériumok mikrométernyi résen jutnak be a fog legmélyebb, könnyen szuvasodó rétegeibe, így gyakran észrevétlenül károsítják a fogat.

A barázdazárás lényege, hogy a frissen előtört fogak felszínének letisztítása után – fúrás nélkül- az orvos különleges tömőanyagot juttat a fog felszínére, amely befolyik a barázda mélyére, így az elzárja az utat a baktériumokkal teli lepedék elől.

A beavatkozás az első maradó fog megjelenésétől (kb. 6 éves kortól) javasolt; ez a hatásos beavatkozás természetesen nemcsak gyermekeknél, hanem felnőtteknél is elvégezhető.

Előnyei: fájdalommentes elkerülhető a fogszuvasodás, megőrizve ezzel a fog épségét, hosszabbítva élettartamát költségkímélő, mert olcsóbb, mint bármelyik tömés

Esztétikai tömés

A fogak konzervatív kezelésében, esztétikus gyógyításában fontos szerepe van az esztétikus töméseknek (fogszínű töméseknek). A tömés során kiváló minőségű, magas esztétikai igényeket kielégítő, fényre kötő anyagokat alkalmazunk a kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására, minimális foganyag feláldozásával. Az esztétikus tömőanyagok nemcsak mechanikailag, hanem kémiailag is rögzülnek a fogakba, és kopásállók. Az esztétikus tömések amalgám tömések cseréjére is kiválóan alkalmasak.

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg, ezen kívül a beteg felvilágosítást kap a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítésről, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 2-3 óra).

Tömés készítése

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. A fogorvos fogászati fúróval kitisztítja a fogakból az elszuvasodott részeket, majd alábéleli a fogakat az utólagos érzékenység elkerülése végett. Ezáltal a tömés és a fog állománya közé egyfajta „szigetelés” kerül. Ezután a fogfelszínekre egy vékony ragasztóréteget rak, és a tömést rétegenként építi fel. A rétegeket kék fényű lámpával világítja meg, mely hatására a tömőanyag megkeményedik. A tömések felszínét fúróval alakítjuk ki, mindaddig, amíg az megfelelő nem lesz. Végezetül a kész felület polírozása következik.

Tömés utáni szövődmények: Fogászati tömés készítése után előfordulhat hideg-meleg érzékenység (maximum 1-2 hétig), valamint ráharapási érzékenység, mely a tömés korrigálásával megszüntethető. Egy-két napig az érzéstelenítő injekció beadási helye is érzékeny lehet. Kávé, tea, kóla, dohányzás és különféle ételszínezékek hatására a tömés idővel a fogakkal együtt elszíneződik.

Élpótlás

A sérülés miatt lepattant, vagy kopás miatt megrövidült frontfogakat esztétikus tömőanyaggal állítjuk helyre, maximálisan alkalmazkodva a fog színéhez, éli átlátszósághoz.

Inlay, onlay (esztétikus betét)

A betét egy fogtechnikusok által készített tömés, mely az őrlőfogak rágófelszínének részleges, vagy teljes rekonstruálására alkalmas. Nagy kiterjedésű szuvasodás, letört fog, csücskök helyreállítására, erős harapás esetén harapás emelésére is tökéletes megoldást jelent.

A hagyományos esztétikus tömésnél jóval tartósabb, mert lenyomatvétel után, ipari körülmények között, magas hőmérsékleten és magas nyomáson készül. A kész betétet ragasztással rögzíti az orvos a preparált üregbe, mely biztosítja a fog és a betét határánál lévő tökéletes széli záródást.

A betét anyaga lehet: műanyag (üveggel erősített), kerámia, arany-kerámia

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

fogkő, eltávolítás, ínyvérzés, piros íny, duzzadt íny, fogászat Mosonmagyaróváron, forvosos Mosonmagyaróvár, Mosonmagyaróvár fogorvos, fogászatfogszuvasodás, gyökérkezelés, hideg, meleg, édes, erős fájdalom, éles fájdalom, fogászat, fogorvos, mosonmagyaróvár