Hidegtől, melegtől, édestől erős fájdalmat érzek. Mi lehet az oka?

Gyökérkezelés az egyetlen megoldás ha nagy kiterejedésű, súlyos fogszuvasodásban szenvedünk.

Gyökérkezelés és tömés

A gyökérkezelés indokolttá válik ha nagy kiterjedésű szuvasodás lép fel, mely eléri a fog belsejében lévő ereket és idegeket tartalmazó kamrát, ezáltal fogbél-gyulladás alakul ki. Megszűnik a fog vérkeringése, a fogágyban, és a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak a baktériumok, és gyulladást okozhatnak. Az ilyenkor kialakuló gyulladásos gócos fogak lehetnek az okozói a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatnak. A gyökérkezelés során kitisztítjuk a fog belsejében levő üregrendszert.

A fogbél (pulpa) eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. A gyulladás miatt előfordulhat, hogy az érzéstelenítés sikertelen. Ilyen esetben devitalizáljuk az érintett fogat, azaz egy idegölő pasztát teszünk a pulpakamra tetejére, mely néhány nap alatt élettelenné, érzéketlenné teszi az ideget. Ezután garantált a fájdalommentes gyökérkezelés. A gyökérkezelés kézzel és géppel történik, utóbbi modern, megbízható, és gyors kezelést biztosít. Az ér és idegképleteket steril tűk segítségével eltávolítjuk, és fertőtlenítés után, a baktériumtól mentes csatornákba kerül a gyökértömés.

A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal és technikákkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat.

A frissen gyökértömött fogak néhány napig ráharapásra érzékenyek lehetnek. Mivel a gyökérkezelt fogban megszűnik a vérkeringés, kiszárad és törékennyé válik, ezért a gyökérkezelt fogakat koronával kell ellátni.

A gyökérkezelt fog újjáépítésének módjai

Csapos felépítés

A fogorvosok egyik legfontosabb feladata a fogak megmentése és a foghiányok pótlása. Ha a fog koronai része letörik, de a gyökere ép marad, a letört rész felépítését meg lehet oldani a gyökérbe helyezett csap és korona segítségével. Így a szomszédos fogakat megkíméljük, mivel nem kell azokat lecsiszolva hidat készíteni.

Alapelv, hogy csapot csak gyökérkezelt fogba lehet helyezni, ezért először a gyökértömést kell elkészíteni. Minden esetben röntgenfelvételt készítünk annak kizárására, hogy a gyökércsúcsi régió gyulladt. Ezt követően hoz döntést a fogorvos arról, hogy a gyökér felhasználható-e csapos fog felépítéséhez. Csapos műcsonk nem készíthető a következő esetekben: ha erősen görbült gyökér vagy a fog egy része íny alá tört.

A csap készülhet fémből, vagy lehet fogtechnikus által készített öntött csap és üvegrost.

Héjkerámia

Héjkerámiák a frontfogakra készülnek, a zománchibák, elszíneződött fogak színkorrekciójára, vagy fogak metszőéleinek sérülései esetén, illetve a fogak közötti rések csökkentésére, zárására. A héjkerámiákat két csoportra oszthatjuk: direkt és indirekt héjkerámia.

A direkt héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, e célra szolgáló speciális anyaggal, melye akár 8-10 különböző árnyalatú lehet. A foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni (0,4-0,8 mm), és az esztétikai eredmény azonnal látható. Sérülékenységük csekélyebb, mint az indirekt héjaké.

Az indirekt héjkerámiák fogtechnikai laboratóriumban készülnek. A fogorvos a preparálás során minimális foganyagot (0,5-1 mm) lecsiszol a fog felületéről, majd a lenyomatvételt követően a fogtechnikus porcelánból elkészíti a héjat, melyet egy speciális ragasztóval rögzít a fogorvos.

A héjkerámia nem ajánlott a nagymértékben szuvas vagy sérült fogaknál, továbbá bizonyos harapási rendellenességek esetén, vagy ha a páciens éjszaka csikorgatja a fogait.

Fogpótlás

A foghiányok pótlása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos. A fogatlanság miatt csökken a rágóképesség, így a kevésbé megrágott, nagyobb darabokban lenyelt étel emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet. A fogpótlás elsődleges célja a rágóképesség helyreállítása és a beszédhibák kiküszöbölése, eleget téve az esztétikai követelményeknek is.

Minden fogpótlást alapos fogorvosi vizsgálat és kezelési terv készítése előz meg. Fémallergia gyanúja esetén speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot kell végezni.
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Koronák, hidak

Koronát általában nagyobb kiterjedésű szuvasodás vagy sérülés során károsodott fogak helyreállítására készítünk, ha a gyógykezelés már nem oldható meg töméssel vagy betéttel. Ezen kívül a gyökérkezelt fogak védelmét is szolgálhatják koronák, ugyanis azokban megszűnik a vérkeringés, kiszáradnak, és törékennyé válnak.

A diagnózis és a kezelési terv felállítása után a fogat elő kell készíteni a koronához, azaz a fogat lecsiszolva helyet biztosítunk a koronának. A csonkelőkészítés függ a korona fajtájától és anyagától, valamint a rendelkezésre álló foganyag mennyiségétől. Csiszolás során a foganyagból csak a minimálisan szükségeset kell eltávolítani, biztosítva azonban a korona stabilitását, tartósságát. A preparált fogról lenyomat készül, amely alapján a fogtechnikus az ellenoldali fogazattal, és a harapási viszonyok rögzítésével több fázisban elkészíti a koronát.

A fogmű elkészítéséig (1-2 hét) a fogra ideiglenes koronát helyezünk a rendelőben, biztosítva ezzel a páciens komfortérzetét, valamint a lecsiszolt fog védelmét a külső környezeti hatások ellen.

A koronák, hidak anyaga

Rendelőnkben porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák a látható felszíneken fogszínűek, a nem látható részeken fémszínűek. A porcelán alatti fém lehet nemes (arany), illetve nem nemesfém ötvözet. A műanyagból készült koronát a fogorvosok nem szokták ajánlani, mert rövidebb az élettartama, kevésbé esztétikus, elszíneződik, és jobban kopik, mint a porcelán.

Cirkon (fémmentes) koronák, hidak

A hagyományos fémvázra égetett kerámiapótlások mellett egyre inkább előtérbe helyeződik a cirkónium használata, mely a fogászatban az 1990-es évek végén kezdett elterjedni, elsősorban fémek pótlására, helyettesítésére. A periódusos rendszer 40. elemeként ismert cirkónium egy nagyon kemény, magas hajlítószilárdságú anyag, s az ebből készült korona fémmentességéből fakadóan nem vált ki allergiás reakciókat. A váz színe is a fogszínhez alakítható, és a jó fényáteresztő képességének köszönhetően a természetes fog tökéletes mása alkotható meg, s a készítés technológiájának köszönhetően nagyobb a pontossága, tökéletes a széli záródása. Ezen kívül a hajlítással szembeni ellenállóságának köszönhetően hosszabb hidak készítésére alkalmas, mint a hagyományos fémkerámiából készült hidak.

Csiszolásmentes híd

Abban az esetben, ha a szomszédos fogak alkalmasak rá, inlay-ek, azaz betétek rögzítik a fogművet. Azaz, a fogakba készült betétek nemcsak tömésként funkcionálnak, hanem a foghiányt pótló hídtag rögzítőiként is.

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények:

A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az ínysorvadás gyorsabb az élettaninál, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. A helyes, rendszeres fogmosással az élettartam növelhető. Fontos a fogselyem használata a koronák között, valamint a hídtest alatti hídtisztító selyem, és fogköz tisztító kefe használata, ahova a fogkefe nem fér be. Ezek használata nélkül ínygyulladás fordulhat elő.

A nem megfelelő korona vagy híd állkapocsízületi fájdalmakat és ráharapási érzékenységet okozhat. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a koronaszélek mentén fekete elszíneződés látható. A nagyobb fogpótlások előtt ezért tehát célszerű ezért speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot végeztetni.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt
barázdazárás. fogszuvasodás, inlay, onlay, élpótlás, fogorvos, fogászat, mosonmagyaróvárgyökérkezelés, fogászat, fogorvos, beavatkozás, kezelés, fáj a fogam, mosonmagyaróvár