Mikor kell kihúzni a fogat?

A fogat el kell távolítani:

  • ha a gócként szereplő fog krónikusan gyulladásban van (pl. felső fogak esetében arcüreggyulladás alakulhat ki)
  • letört, totálisan elszuvasodott fog esetén, amely nem állítható helyre, illetve fogpótlás céljára nem használható fel
  • ha fogágy-betegség következtében meglazult vagy mozog a fog
  • fogszabályozás céljából bizonyos esetben ép fogat kell eltávolítani

 

Fogeltávolítás

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Az orvos a röntgenfelvétel alapján dönti el, hogy egyszerű foghúzásra, vagy műtéti úton történő fogeltávolításra van szükség. A beavatkozás mindkét esetben azonnal elvégezhető. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Egyszerű fogeltávolítás

Az egyszerű fogeltávolítás helyi érzéstelenítéssel történik. A fogat körülvevő nyálkahártya védelmének érdekében először az ínyt egy ínyletoló műszerrel leválasztjuk a fogról. A fogat először meglazítjuk, majd fogó ráhelyezésével eltávolítjuk. Ha gyulladt fogat távolítunk el, a sebüregben lévő gyulladásos szövetet is el kell távolítani. A beavatkozás után kb. 20 percig gézgombócra kell harapni.

Műtéti fogeltávolítás

Sok esetben egyszerű foghúzással nem távolítható el a fog. Ilyen esetek: betört gyökerek, fejlődésben megrekedt, elő nem tört fogak, illetve ha a röntgenen látható, hogy erősen görbült, szétálló a foggyökér, vagy felső fog esetén az közel van az arcüreghez, és számítani lehet az üreg megnyílására. Az ilyen esetekben műtéti fogeltávolítást alkalmazunk.

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Az orvos a fog körül metszéssel lebenyt készít, lefejti a fogínyt. A fog eltávolítását akadályozó csontot eltávolítja, majd kiemeli a fogat. A sebüregben lévő gyulladásos szövetet eltávolítja, s a fogmeder egyenetlen csontszéleit csontcsípővel korrigálja, majd végül a műtéti területet varratokkal zárja. A beavatkozás után kb. 30 percig gézgombócra kell harapni, majd a vérzés megszűnése után a beteg hazamehet.

Fogeltávolítás utáni tanácsok:

Foghúzást követően nem szabad öblögetni, köpködni, mert a sebben lévő vérdugó kiesik, és vérzés indul meg, valamint fokozódik a gyulladás lehetősége. Amíg az érzéstelenítő hat, nem szabad enni, mert komoly sérülést okozhat a saját szájában, illetve tejet, tejterméket ne fogyasszon a húzást követő 2 napon, mert ezek az élelmiszerek a sebbe jutva jó tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak. Ha a kihúzott fog környezete gyulladt volt, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.

Fogeltávolítás utáni esetleges szövődmények:

Fogeltávolítás következtében roncsolódhat a fogíny, berepedhet a szájzug, az ajkakon herpesz alakulhat ki. Előfordulhat a szomszédos fog kimozdulása, vagy azokban lévő nagy tömés kibillenése. Felső fogaknál megnyílhat az arcüreg, alsó fogak esetében pedig sérülhet az állcsontban futó érzőideg, és átmeneti zsibbadás alakulhat ki, mely hónapokig is eltarthat.

Ezek a szövődmények általában egyszerű fogeltávolítás során fordulhatnak elő, ezért elmondható, hogy a műtéti fogeltávolítás biztonságosabb, és a gyógyulás is gyorsabb.

A foghúzás történetéről itt olvashat.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 30 4747-274

szájsebészet, beavatkozás, kezelés, fogorvos, fogászat, MosonmagyaróvárMikor kell kihúzni a bölcsességfogat, bölcsességfog, fog, eltávolítás, kihúzása, foghúzás, fáj a fogam, fogorvos, fogászat