Miért fáj a fogam?

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás és a parodontózis, azaz fogínygyulladás. A kellemetlen érzés jelentkezhet a fogakban vagy az állcsontban, és lehet tompa, éles, lüktető vagy nyilalló fájdalom, mely eleinte ritkán, később pedig egyre gyakrabban jelentkezik. Akármelyik is ezek közül, érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni vele, mert a fog nem képes az öngyógyításra, minél többet várunk vele, annál jobban fog fájni. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és a házi praktikák, mint például a hideg vizes borogatás, jegelés, csak ideig-óráig hoznak enyhülést, ám a fájdalom kiváltó okát nem szüntetik meg.

A fogfájás oka

A fogidegek védett helyen, a fog belsejében található pulpában helyezkednek el, s körülveszi őket a dentinállomány és a fogzománc, illetve a foggyökérben található idegeket a cementréteg. Ám ha e védőrétegek megsérülnek a szuvasodás vagy parodontózis miatt, az idegek védtelenné válnak. Ilyenkor fordul elő, hogy hideg vagy forró ital, édes, sós, esetleg savanyú íz hatására nyilalló fájdalmat érzünk a fogban. Ebben az esetben minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat! Minél többet várunk vele, annál kisebb az esélye, hogy megmenthető a fog.

Mit tehet a fogorvos?

A kezdeti fázisában felismert fogszuvasodás folyamata fluoridos kezeléssel még visszafordítható. Ha már mélyebbre terjedt, és üreg képződött, tehát kilyukadt a fog, akkor töméssel, barázdazárással állítható helyre a fog.
A gyulladás miatt kialakuló parodontózis esetében a fogíny visszahúzódik a fognyakról, s ennek következtében a fog lassan meglazul. Az idejében felismert fogínygyulladás kezelhető professzionális fogtisztítással, később viszont már sebészeti beavatkozás szükséges. Súlyosabb állapotában a parodontózist már nem lehet visszafordítani, így az a fog kihullásához vezet.
Az elhanyagolt, kiterjedt fogszuvasodás és a nem időben kezelt fogínygyulladás esetében a fogorvos nem tehet mást, minthogy eltávolítja a fogat. Ne várjunk addig, hogy ez bekövetkezzen! A foghiány nemcsak esztétikailag zavaró, hanem kellemetlen szájszagot és rágási nehézségeket is okozhat!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678