Mi a csontpótlás?

A csontpótlás -ról:

A csontpótlás az utóbbi évek újdonsága, megoldása különböző csonthiányok kezelésére.

Ilyen defektusok keletkezhetnek traumák, ciszták, daganatok, csontbetegségek valamint foghiány következtében. A csontmennyiség csökkenésének leggyakoribb oka a fog elvesztése, melynek következtében megszűnik a csontra ható mechanikai inger, és a csontszövet sorvadásnak indul.

A csont pótlására használhatunk

  • saját csontot (autogén) – kiválóan serkenti az elvékonyodott csont regenerációját, azonban a saját csont nyeréséhez újabb műtét szükséges. Saját csont leggyakrabban csípőcsontból, sípcsontból, az állkapocs elülső részéből vagy a koponyatetőből származhat.
  • szintetikusan előállított (alloplasztikus) anyagok, ezek trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok, stb., melyek kisebb mennyiségű csont pótlására kiválóan alkalmasak.
  • állati eredetű (xenogén) anyagok, melyek többfázisú sterilizálási folyamaton átesett sertéscsontból készülnek, szigorúan ellenőrzött körülmények között, pl.: Bio-Oss.
  • más emberből származó csontot (allogén)- hazánkban még most kezd elterjedni az alkalmazása, s ezt a technológiát a Europe Dental Magyarországon az első között kezdte alkalmazni. Az eljárásról bővebben itt olvashat.

 

A csontpótlás menete:

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (saját csont nyerése altatásban) történik. A röntgen segítségével meghatározott helyen metszéseket ejtünk az ínyben, majd az ínyt lehajtjuk a csontról, lebenyt képezünk. A csontpótló anyagot a műtéti területre juttatjuk, amit különböző felszívódó, illetve nem felszívódó membránokkal fedünk. A membránok védik a csontosodást, és felületük mentén elősegítik azt. Az ínyszéleket varratokkal egyesítjük, melyek eltávolítására hét nap eltelte után kerül sor. Műtétet követően kb. három hónap gyógyulási idő szükséges, amíg a beültetett csontpótló anyag összecsontosodik a környezetével, a szervezet részévé válik.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

beavatkozás után, szájsebészet, foghúzás, kezelés, fogfájásarcüreg feltöltés, sinus lift, fogorvos, fogászat, mosonmagyaróvár