Hogyan védjük fogainkat karácsonykor?

A sütemények, a szénsavas italok, gyümölcslevek és a pezsgő magas cukor- és szénsavtartalma a néhány napos ünnep alatt is komoly csapást mérhet fogaink állapotára. Egyrészt nagyobb mennyiségben, másrészt sokkal gyakrabban fogyasztunk ilyenkor cukros inni- és ennivalót, ez jelenti a legnagyobb problémát.

 

A cukortól képződő savak roncsolják a fogzománcot, ám a sérülés magától helyreáll – az év többi részében, amikor ritkábban fogyasztunk cukrot. A karácsonyi időszakban viszont, ha nem figyelünk oda, nem telik el egy óra édességfogyasztás nélkül, s emiatt a fogzománc regenerációja esélytelen. A folyamatos cukorterhelés miatt a nyál nem tudja kifejteni védő, károsodás-javító hatását.

Természetesen nem kell kihagyni az ünnep legélvezetesebb pillanatait kihagyni, ám néhány egyszerű szabályt célszerű betartani:

  • Mértékkel fogyasszuk a cukros és ragadós ételeket!
  • Ne igyunk sok szénsavas üdítőt és gyümölcslevet!
  • Ha mégis megkívánjuk ezeket a cukros italokat, akkor szívószállal fogyasszuk őket, így kevésbé érintkeznek fogainkkal, és savtartalmuk kevésbé károsítja a fogzománcot.
  • Ne nassoljunk folyamatosan, tartsunk legalább egyórás szüneteket!
  • Az étkezést követő egy órában ne mossunk fogat, mert ebben az időszakban a savak által felmart, meggyengített fogzománcot a fogmosással tovább károsíthatjuk.
  • Természetesen a reggeli és esti fogmosás – csakúgy, mint máskor – az ünnepek alatt is elengedhetetlen.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

amalgám tömés, amalgám, fogtömés, amalgám csere, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár