Hogyan védjük fogainkat karácsonykor?

A sütemények, a szénsavas italok, gyümölcslevek és a pezsgő magas cukor- és szénsavtartalma a néhány napos ünnep alatt is komoly csapást mérhet fogaink állapotára. Egyrészt nagyobb mennyiségben, másrészt sokkal gyakrabban fogyasztunk ilyenkor cukros inni- és ennivalót, ez jelenti a legnagyobb problémát.

 

A cukortól képződő savak roncsolják a fogzománcot, ám a sérülés magától helyreáll – az év többi részében, amikor ritkábban fogyasztunk cukrot. A karácsonyi időszakban viszont, ha nem figyelünk oda, nem telik el egy óra édességfogyasztás nélkül, s emiatt a fogzománc regenerációja esélytelen. A folyamatos cukorterhelés miatt a nyál nem tudja kifejteni védő, károsodás-javító hatását.

Természetesen nem kell kihagyni az ünnep legélvezetesebb pillanatait kihagyni, ám néhány egyszerű szabályt célszerű betartani:

  • Mértékkel fogyasszuk a cukros és ragadós ételeket!
  • Ne igyunk sok szénsavas üdítőt és gyümölcslevet!
  • Ha mégis megkívánjuk ezeket a cukros italokat, akkor szívószállal fogyasszuk őket, így kevésbé érintkeznek fogainkkal, és savtartalmuk kevésbé károsítja a fogzománcot.
  • Ne nassoljunk folyamatosan, tartsunk legalább egyórás szüneteket!
  • Az étkezést követő egy órában ne mossunk fogat, mert ebben az időszakban a savak által felmart, meggyengített fogzománcot a fogmosással tovább károsíthatjuk.
  • Természetesen a reggeli és esti fogmosás – csakúgy, mint máskor – az ünnepek alatt is elengedhetetlen.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt
amalgám tömés, amalgám, fogtömés, amalgám csere, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár