Miért vérzik az ínyem? Meg is van duzzadva, piros, érzékeny.

Fogkő

A fogakon lerakódott lepedék elmeszesedésével jön létre, s nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. A lerakódott mennyiség függ a fogak helyzetétől, a nyál összetételétől, és bizonyos öröklött genetikai tényezők is befolyásolhatják. Eltávolítása csak professzionális módon lehetséges. A fogkő fogínyvérzést, kellemetlen szájszagot, fogágy-gyulladást okoz, mely végül az ép fogak kilazulását, elvesztését eredményezi. A fogágy-betegség sajnos hazánkban népbetegség, s nagymértékben hozzájárul a fogatlansághoz. A fogkő sárgás-barnás színű, leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli részén, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái.

Megkülönböztetünk:

• fogfelszínen, íny felett lévő fogkövet mely szabad szemmel látható, sárgásfehér színű. Felszíne érdes, ezért lepedék borítja, veszélyeztetve ezzel az ínyt és később a fogágyat.
• íny alatti fogkövet, ami nem látható, csak speciális eszközökkel tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, nagyon kemény, felszíne érdes. Nagy szerepet játszik a fogágy-betegség fenntartásában.

Eltávolítása:

Rendelőnkben ultrahangos készülékkel, depurátorral történik a fogkő eltávolítása. A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövet eltávolítja a zománcról. Az ultrahangos depurátor nem károsítja a fogzománcot. Szükség esetén Lidocain spray-vel érzéstelenítjük a nyálkahártyát.
Az íny alatti fogkő eltávolítása kézi műszerrel történik. A fogkő eltávolítása után speciális kefével és pasztával simára polírozzuk a fogak felszínét. A sima felszínre nem tapad olyan könnyen a lepedék, és rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.
A kezelés után 1-2 hétig fognyaki érzékenység előfordulhat (hidegre, melegre, édes és savanyú ízekre), mely megszüntethető fluor gél, vagy szenzitív fogkrém, szájöblítő használatával. A táplálkozási szokásoktól, és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszertől függ, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő. Javasolt a szájhigiénés kezelést félévenként ismételni.
Intraorális homokfúvás: A professzionális fogtisztításban a KaVo által gyárottProphyflexet használjuk, ami nagy sebességgel szór speciális finom port vízzel keverve, s segítségével fájdalommentesen eltávolíthatók a legapróbb fogkövek, és elszíneződések a legeldugottabb résekből is. Polírozza a fogak felszínét, és sima felületet eredményez.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt
barázdazárás. fogszuvasodás, inlay, onlay, élpótlás, fogorvos, fogászat, mosonmagyaróvár