Miért vérzik az ínyem? Meg is van duzzadva, piros, érzékeny.

Fogkő

A fogakon lerakódott lepedék elmeszesedésével jön létre, s nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. A lerakódott mennyiség függ a fogak helyzetétől, a nyál összetételétől, és bizonyos öröklött genetikai tényezők is befolyásolhatják. Eltávolítása csak professzionális módon lehetséges. A fogkő fogínyvérzést, kellemetlen szájszagot, fogágy-gyulladást okoz, mely végül az ép fogak kilazulását, elvesztését eredményezi. A fogágy-betegség sajnos hazánkban népbetegség, s nagymértékben hozzájárul a fogatlansághoz. A fogkő sárgás-barnás színű, leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli részén, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái.

Megkülönböztetünk:

• fogfelszínen, íny felett lévő fogkövet mely szabad szemmel látható, sárgásfehér színű. Felszíne érdes, ezért lepedék borítja, veszélyeztetve ezzel az ínyt és később a fogágyat.
• íny alatti fogkövet, ami nem látható, csak speciális eszközökkel tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, nagyon kemény, felszíne érdes. Nagy szerepet játszik a fogágy-betegség fenntartásában.

Eltávolítása:

Rendelőnkben ultrahangos készülékkel, depurátorral történik a fogkő eltávolítása. A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövet eltávolítja a zománcról. Az ultrahangos depurátor nem károsítja a fogzománcot. Szükség esetén Lidocain spray-vel érzéstelenítjük a nyálkahártyát.
Az íny alatti fogkő eltávolítása kézi műszerrel történik. A fogkő eltávolítása után speciális kefével és pasztával simára polírozzuk a fogak felszínét. A sima felszínre nem tapad olyan könnyen a lepedék, és rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.
A kezelés után 1-2 hétig fognyaki érzékenység előfordulhat (hidegre, melegre, édes és savanyú ízekre), mely megszüntethető fluor gél, vagy szenzitív fogkrém, szájöblítő használatával. A táplálkozási szokásoktól, és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszertől függ, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő. Javasolt a szájhigiénés kezelést félévenként ismételni.
Intraorális homokfúvás: A professzionális fogtisztításban a KaVo által gyárottProphyflexet használjuk, ami nagy sebességgel szór speciális finom port vízzel keverve, s segítségével fájdalommentesen eltávolíthatók a legapróbb fogkövek, és elszíneződések a legeldugottabb résekből is. Polírozza a fogak felszínét, és sima felületet eredményez.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

barázdazárás. fogszuvasodás, inlay, onlay, élpótlás, fogorvos, fogászat, mosonmagyaróvár