Hogyan lehet még szebb egy szép fogsor? – Középpontban a fogfehérítés és a fogékszer

Fogazatunk alapvetően a genetikánktól függ, de mi magunk is sokat tehetünk fogaink szépségéért. Az otthoni alapos ápolás és a megfelelő szájhigiénia fenntartása alapvető feltétele a szép mosolynak, ám ha még szebb fogsort szeretnénk, érdemes fogorvoshoz fordulni.

Fogfehérítés: otthon vagy fogászaton?

A fogfehérítő fogkrémek használatával magunk is javíthatunk fogazatunk színén, viszont érdemes tudni, hogy a fogkrémekben sokkal kisebb koncentrációban található meg az az aktív hatóanyag, amit a professzionális fogfehérítés során a fogorvos is használ. Így az otthoni fogfehérítés soha nem lehet olyan hatékony, mint a szakember által végzett vagy javasolt beavatkozás.

Hogyan zajlik a fogfehérítés?

A fogfehérítésnek két alapvető típusa van: a fogászati rendelőben és az otthon (de a fogorvostól kapott anyaggal!) végzett fogfehérítés. Mindkettőt megelőzi az alapos tisztítás, és elengedhetetlen feltétel az egészséges fogíny és az ép fogazat, azaz hibátlan tömések és fogpótlás.

A fogorvosnál zajló kezelés neve gyorsfehérítés, amely során az orvos egy speciális fehérítő gélt helyez a fogakra, amit fénnyel aktivál. A kezelés időtartam két óra.

Az otthoni fogfehérítés során az orvostól kapott fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, és felhelyezni a fogsorra, fél órán át viselni, és ezt néhány napon keresztül megismételni. (Az ár az utóbbi esetben pénztárcakímélőbb, mint a gyorsfehérítésnél.) Mindkét kezelés után fluoridos fogzománc-erősítő kezelést is kell alkalmazni a fogakon.

Hogyan vigyázzunk fogainkra a fogfehérítés után?

A dohányfüst, a kávé és a tea, de valamennyi intenzív színű étel (pl. pirospaprika) és ital (leginkább a vörösbor) is elszínezi a fogakat, így érdemes ezeket kerülni, de legalábbis minimális mértékben fogyasztani, hogy fogsorunk színét minél tovább fenn tudjuk tartani.

A fogékszer

Egy eleve szép és ápolt fogsort még szebbé varázsolhatja a fogékszer, ám mielőtt rászánjuk magunkat, nem árt tisztában lenni néhány tudnivalóval. Fogékszert csakis egészséges fogazatra lehet feltenni, és a műveletet csak fogorvos végezheti el. Fogköves, szuvas, szabálytalan fogsorra nem tehető fogékszer, a fogsort először helyre kell állítani.

Mivel az egészséges fogzománcot nem szabad tönkretenni fúrással, a fogékszert a fog előkészítése után az orvos egy speciális orvosi ragasztóval rögzíti, így a zománc nem sérül.

Figyelembe kell venni, hogy az ékszer gyakori cserélgetése károsíthatja a fogzománcot, és a fogtól elálló ékszeren könnyebben összegyűlik az ételmaradék, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Fogászati félelemamalgám tömés, amalgám, fogtömés, amalgám csere, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár