Hogyan lehet még szebb egy szép fogsor? – Középpontban a fogfehérítés és a fogékszer

Fogazatunk alapvetően a genetikánktól függ, de mi magunk is sokat tehetünk fogaink szépségéért. Az otthoni alapos ápolás és a megfelelő szájhigiénia fenntartása alapvető feltétele a szép mosolynak, ám ha még szebb fogsort szeretnénk, érdemes fogorvoshoz fordulni.

Fogfehérítés: otthon vagy fogászaton?

A fogfehérítő fogkrémek használatával magunk is javíthatunk fogazatunk színén, viszont érdemes tudni, hogy a fogkrémekben sokkal kisebb koncentrációban található meg az az aktív hatóanyag, amit a professzionális fogfehérítés során a fogorvos is használ. Így az otthoni fogfehérítés soha nem lehet olyan hatékony, mint a szakember által végzett vagy javasolt beavatkozás.

Hogyan zajlik a fogfehérítés?

A fogfehérítésnek két alapvető típusa van: a fogászati rendelőben és az otthon (de a fogorvostól kapott anyaggal!) végzett fogfehérítés. Mindkettőt megelőzi az alapos tisztítás, és elengedhetetlen feltétel az egészséges fogíny és az ép fogazat, azaz hibátlan tömések és fogpótlás.

A fogorvosnál zajló kezelés neve gyorsfehérítés, amely során az orvos egy speciális fehérítő gélt helyez a fogakra, amit fénnyel aktivál. A kezelés időtartam két óra.

Az otthoni fogfehérítés során az orvostól kapott fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, és felhelyezni a fogsorra, fél órán át viselni, és ezt néhány napon keresztül megismételni. (Az ár az utóbbi esetben pénztárcakímélőbb, mint a gyorsfehérítésnél.) Mindkét kezelés után fluoridos fogzománc-erősítő kezelést is kell alkalmazni a fogakon.

Hogyan vigyázzunk fogainkra a fogfehérítés után?

A dohányfüst, a kávé és a tea, de valamennyi intenzív színű étel (pl. pirospaprika) és ital (leginkább a vörösbor) is elszínezi a fogakat, így érdemes ezeket kerülni, de legalábbis minimális mértékben fogyasztani, hogy fogsorunk színét minél tovább fenn tudjuk tartani.

A fogékszer

Egy eleve szép és ápolt fogsort még szebbé varázsolhatja a fogékszer, ám mielőtt rászánjuk magunkat, nem árt tisztában lenni néhány tudnivalóval. Fogékszert csakis egészséges fogazatra lehet feltenni, és a műveletet csak fogorvos végezheti el. Fogköves, szuvas, szabálytalan fogsorra nem tehető fogékszer, a fogsort először helyre kell állítani.

Mivel az egészséges fogzománcot nem szabad tönkretenni fúrással, a fogékszert a fog előkészítése után az orvos egy speciális orvosi ragasztóval rögzíti, így a zománc nem sérül.

Figyelembe kell venni, hogy az ékszer gyakori cserélgetése károsíthatja a fogzománcot, és a fogtól elálló ékszeren könnyebben összegyűlik az ételmaradék, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt
Fogászati félelemamalgám tömés, amalgám, fogtömés, amalgám csere, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár