Fogfehérítés és fogpótlás – miért együtt?

Bár sokan nem gondolnak rá, fogpótlás előtt érdemes elvégezni egy fogfehérítést is. Az eredeti fogak színe nem mindig egyforma, állapotuktól függően többféle árnyalatú lehet. Az eljárás során egyrészt egységes színt kapnak a fogak, másrészt pedig a fogfehérítésnek köszönhetően szebb, egészségesebb színű lesz a fogsor. Az ezután készülő fogpótlás, illetve a koronák színét így már az új színárnyalathoz lehet igazítani, így lesz a végeredmény egy ápolt, igazán szép és esztétikus fogsor.

Hogyan zajlik a fogfehérítés?

A fogfehérítésnek két alapvető típusa van: a fogászati rendelőben és az otthon (de a fogorvostól kapott anyaggal!) végzett fogfehérítés. Mindkettőt megelőzi az alapos tisztítás, és elengedhetetlen feltétel az egészséges fogíny és az ép fogazat, azaz hibátlan tömések és fogpótlás.

A fogorvosnál zajló kezelés neve gyorsfehérítés, amely során az orvos egy speciális fehérítő gélt helyez a fogakra, amit fénnyel aktivál. A kezelés időtartam két óra.

Az otthoni fogfehérítés során az orvostól kapott fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, és felhelyezni a fogsorra, fél órán át viselni, és ezt néhány napon keresztül megismételni. (Az ár az utóbbi esetben pénztárcakímélőbb, mint a gyorsfehérítésnél.) Mindkét kezelés után fluoridos fogzománc-erősítő kezelést is kell alkalmazni a fogakon.

Hogy a fogfehérítéssel elért szín igazán tartós legyen, vigyáznunk kell fogainkra. A dohányfüst, a kávé és a tea, de valamennyi intenzív színű étel (pl. pirospaprika) és ital (leginkább a vörösbor) is elszínezi a fogakat, így érdemes ezeket kerülni, de legalábbis minimális mértékben fogyasztani, hogy fogsorunk színét minél tovább fenn tudjuk tartani.