Miért félünk a fogorvostól? És ki fél jobban, a férfiak vagy a nők?

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenki tart a fogorvosi látogatástól. A páciensek általában csak akkor keresik fel a szakembert, ha már panaszaik vannak, holott rendszeres kontrollal időben felismerhető és megelőzhető számos fogászati probléma. Ezt mindenki belátja – a legtöbben mégis csak akkor mennek el fogorvoshoz, ha már komoly fájdalmaik vannak.

A félelemnek számos oka lehet. Lehet veleszületett fóbia: akikben eleve él egy megmagyarázhatatlan fóbia (pl. pókoktól, rágcsálóktól), azokban van egy hajlam a szorongásra, ami miatt sokkal gyakrabban alakul ki a fogorvostól való félelem is. De egy személyes rossz tapasztalat hatására is kialakulhat a páciensben egy elutasító hozzáállás a fogászati kezelésekkel szemben. Vagy ha a páciens rossz példát lát (legyen az az egyik családtagja túlzott félelme a fogorvostól, vagy csak egy filmrészlet a tévében), akkor hajlamos maga is negatívan állni a témához, még akkor is, ha nincs saját tapasztalata.

A fogászati félelem egy bizonyítottan létező jelenség, melynek különböző típusai vannak: a dentális félelem, a dentális szorongás és a dentális fóbia. A fogászati félelem esetén annyira félünk a fájdalomtól, hogy el sem megyünk a fogorvoshoz, inkább megpróbáljuk elviselni a fájdalmat. A szorongó páciens is félelmet érez, ennek ellenére rászánja magát a beavatkozásra. A fóbiás páciens félelme irracionális méreteket ölt. A denthophobiában szenvedő páciens az összes lehetséges módon megpróbálja elkerülni, hogy fogorvoshoz kelljen mennie, mivel valósággal iszonyodik mindentől, ami a fogászattal kapcsolatos. Utóbbi esetben különösen lényeges, hogy a fogorvos hogyan viszonyul páciense érzéseihez.

Dr. Sárosi Ákos, a Europe Dental fogászat tulajdonosa számára fontos, hogy még a kezelés előtt le tudjon ülni beszélgetni a betegével. Így kialakul kettőjük között egy bizalmi kapcsolat, ami alapvető feltétele a nyugodt és hatékony kezelésnek. Emellett a beavatkozás közben is folyamatosan tájékoztatni kell a beteget, hogy éppen mi történik vele (még akkor is, ha az orvosnak csak rutinmunka), hiszen senki nem szereti kiszolgáltatottnak érezni magát. És nagyban hozzájárul a félelmek oldásához a csúcstechnológiás gépek használata, melyekkel a kezelések sokkal kevésbé fájdalmasak, inkább csak kellemetlenek, vagy akár teljesen fájdalommentesek lehetnek.

Ám a kérdést, hogy ki fél jobban a fogorvostól, a férfiak vagy a nők, nyitva hagyja. Ezt döntsék el Önök! Mi a véleményük? Milyen tapasztalataik vannak?

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt
fogfehérítés, házilag, fogorvos, fogászat, fehér fogakfogfehérítés, Esztétikai fogászat, fogfehérítés, fogékszer, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár, szájsebészet, magánrendelés