Miért félünk a fogorvostól? És ki fél jobban, a férfiak vagy a nők?

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenki tart a fogorvosi látogatástól. A páciensek általában csak akkor keresik fel a szakembert, ha már panaszaik vannak, holott rendszeres kontrollal időben felismerhető és megelőzhető számos fogászati probléma. Ezt mindenki belátja – a legtöbben mégis csak akkor mennek el fogorvoshoz, ha már komoly fájdalmaik vannak.

A félelemnek számos oka lehet. Lehet veleszületett fóbia: akikben eleve él egy megmagyarázhatatlan fóbia (pl. pókoktól, rágcsálóktól), azokban van egy hajlam a szorongásra, ami miatt sokkal gyakrabban alakul ki a fogorvostól való félelem is. De egy személyes rossz tapasztalat hatására is kialakulhat a páciensben egy elutasító hozzáállás a fogászati kezelésekkel szemben. Vagy ha a páciens rossz példát lát (legyen az az egyik családtagja túlzott félelme a fogorvostól, vagy csak egy filmrészlet a tévében), akkor hajlamos maga is negatívan állni a témához, még akkor is, ha nincs saját tapasztalata.

A fogászati félelem egy bizonyítottan létező jelenség, melynek különböző típusai vannak: a dentális félelem, a dentális szorongás és a dentális fóbia. A fogászati félelem esetén annyira félünk a fájdalomtól, hogy el sem megyünk a fogorvoshoz, inkább megpróbáljuk elviselni a fájdalmat. A szorongó páciens is félelmet érez, ennek ellenére rászánja magát a beavatkozásra. A fóbiás páciens félelme irracionális méreteket ölt. A denthophobiában szenvedő páciens az összes lehetséges módon megpróbálja elkerülni, hogy fogorvoshoz kelljen mennie, mivel valósággal iszonyodik mindentől, ami a fogászattal kapcsolatos. Utóbbi esetben különösen lényeges, hogy a fogorvos hogyan viszonyul páciense érzéseihez.

Dr. Sárosi Ákos, a Europe Dental fogászat tulajdonosa számára fontos, hogy még a kezelés előtt le tudjon ülni beszélgetni a betegével. Így kialakul kettőjük között egy bizalmi kapcsolat, ami alapvető feltétele a nyugodt és hatékony kezelésnek. Emellett a beavatkozás közben is folyamatosan tájékoztatni kell a beteget, hogy éppen mi történik vele (még akkor is, ha az orvosnak csak rutinmunka), hiszen senki nem szereti kiszolgáltatottnak érezni magát. És nagyban hozzájárul a félelmek oldásához a csúcstechnológiás gépek használata, melyekkel a kezelések sokkal kevésbé fájdalmasak, inkább csak kellemetlenek, vagy akár teljesen fájdalommentesek lehetnek.

Ám a kérdést, hogy ki fél jobban a fogorvostól, a férfiak vagy a nők, nyitva hagyja. Ezt döntsék el Önök! Mi a véleményük? Milyen tapasztalataik vannak?

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

fogfehérítés, házilag, fogorvos, fogászat, fehér fogakfogfehérítés, Esztétikai fogászat, fogfehérítés, fogékszer, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár, szájsebészet, magánrendelés