Amalgám tömés: cseréljük vagy ne?

Az összes, fogászatban használt anyag közül az amalgám az, amely folyamatos vita tárgya, már évek óta. Húsz-harminc évvel ezelőtt még természetes volt a használata – nem lévén más alternatíva a fogtömésre – , ma azonban már csak elvétve használják. Ami miatt mégis gyakran szóba kerül az amalgám tömés, hogy vajon cseréltessük-e ki a jóval modernebb és szebb esztétikai tömésre vagy porcelán inlay-re?

A vita kiváltó oka az amalgámban található higany. Az amalgám valójában 50% folyékony higany és 50% fémpor ötvözete, a fémpor pedig legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz.

A higany – kis mértékben ugyan, de – folyamatosan oldódik ki az amalgámból, és az évek hosszú sora alatt terheli a szervezetet. Sokak szerint azonban a higany csak a tömés beillesztését vagy eltávolítását követő percekben oldódik, aztán megköt. A már megkötött amalgámból nagyon kis mértékben oldódik ki káros anyag.

Az amalgámból készült fogtömés a mai napig tartós tömésnek számít – ennek ellenére nem nevezhető jónak. Az amalgám ugyanis nem köt össze a foganyaggal, más szóval nem jó a széli záródása, emiatt pedig mellékszuvasodás alakulhat ki a résekben. A ma használatos fehér tömés (más szóval esztétikai tömés, ami műanyag és üvegpor keverékéből készül) és az inlay (mely egy, a fogtechnikus által készített kerámiabetét) egyrészt esztétikusabbak, másrészt a foghoz erős kémiai kötéssel rögzülnek, így pontosabb a széli záródásuk.

Akkor most cseréljük vagy ne?

Ha az amalgám tömés jól funkcionál, évek óta nem okoz semmilyen panaszt, és a pácienst nem zavarja a fogtól erősen eltérő színe, akkor nem szükséges kicserélni. Az eltávolítás a következő tüneteket esetén indokolt: újraszuvasodás, gyulladás, égő, illetve fémes érzet a szájban, fogínyvérzés, fekélyek a szájüregben, vagy fehéres, lepedékes elváltozás a tömés közelében (mely az allergia jellegzetes tünete), vagy kiütések a fejen, arcon.

És mit hoz a jövő az amalgám számára?

Éppen aktuális, hogy az Európai Parlament szigorítja a higany felhasználását, így ezzel együtt változik az amalgám fogtömések használatára vonatkozó előírás is. 2018 júliusától tilos lesz amalgámtömést alkalmazni a 15 év alatti gyermekeknél, várandós nőknél és szoptatós anyáknál. A hosszú távú terv pedig az, hogy 2030-ra végleg eltávolítják ezt az anyagot a fogorvosok eszköztárából.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

fogfehérítés, Esztétikai fogászat, fogfehérítés, fogékszer, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár, szájsebészet, magánrendelés