Amalgám tömés: cseréljük vagy ne?

Az összes, fogászatban használt anyag közül az amalgám az, amely folyamatos vita tárgya, már évek óta. Húsz-harminc évvel ezelőtt még természetes volt a használata – nem lévén más alternatíva a fogtömésre – , ma azonban már csak elvétve használják. Ami miatt mégis gyakran szóba kerül az amalgám tömés, hogy vajon cseréltessük-e ki a jóval modernebb és szebb esztétikai tömésre vagy porcelán inlay-re?

A vita kiváltó oka az amalgámban található higany. Az amalgám valójában 50% folyékony higany és 50% fémpor ötvözete, a fémpor pedig legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz.

A higany – kis mértékben ugyan, de – folyamatosan oldódik ki az amalgámból, és az évek hosszú sora alatt terheli a szervezetet. Sokak szerint azonban a higany csak a tömés beillesztését vagy eltávolítását követő percekben oldódik, aztán megköt. A már megkötött amalgámból nagyon kis mértékben oldódik ki káros anyag.

Az amalgámból készült fogtömés a mai napig tartós tömésnek számít – ennek ellenére nem nevezhető jónak. Az amalgám ugyanis nem köt össze a foganyaggal, más szóval nem jó a széli záródása, emiatt pedig mellékszuvasodás alakulhat ki a résekben. A ma használatos fehér tömés (más szóval esztétikai tömés, ami műanyag és üvegpor keverékéből készül) és az inlay (mely egy, a fogtechnikus által készített kerámiabetét) egyrészt esztétikusabbak, másrészt a foghoz erős kémiai kötéssel rögzülnek, így pontosabb a széli záródásuk.

Akkor most cseréljük vagy ne?

Ha az amalgám tömés jól funkcionál, évek óta nem okoz semmilyen panaszt, és a pácienst nem zavarja a fogtól erősen eltérő színe, akkor nem szükséges kicserélni. Az eltávolítás a következő tüneteket esetén indokolt: újraszuvasodás, gyulladás, égő, illetve fémes érzet a szájban, fogínyvérzés, fekélyek a szájüregben, vagy fehéres, lepedékes elváltozás a tömés közelében (mely az allergia jellegzetes tünete), vagy kiütések a fejen, arcon.

És mit hoz a jövő az amalgám számára?

Éppen aktuális, hogy az Európai Parlament szigorítja a higany felhasználását, így ezzel együtt változik az amalgám fogtömések használatára vonatkozó előírás is. 2018 júliusától tilos lesz amalgámtömést alkalmazni a 15 év alatti gyermekeknél, várandós nőknél és szoptatós anyáknál. A hosszú távú terv pedig az, hogy 2030-ra végleg eltávolítják ezt az anyagot a fogorvosok eszköztárából.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szombaton is nyitva vagyunk.
+36 20 390 8678

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Nem olvasható? Módosítás. captcha txt
fogfehérítés, Esztétikai fogászat, fogfehérítés, fogékszer, fogászat, fogorvos, Mosonmagyaróvár, szájsebészet, magánrendelés