TUDÁSTÁR

Fogkő

11A fogakon lerakódott lepedék elmeszesedésével jön létre, s nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. A lerakódott mennyiség függ a fogak helyzetétől, a nyál összetételétől, és bizonyos öröklött genetikai tényezők is befolyásolhatják. Eltávolítása csak professzionális módon lehetséges. A fogkő fogínyvérzést, kellemetlen szájszagot, fogágy-gyulladást okoz, mely végül az ép fogak kilazulását, elvesztését eredményezi. A fogágy-betegség sajnos hazánkban népbetegség, s nagymértékben hozzájárul a fogatlansághoz. A fogkő sárgás-barnás színű, leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli részén, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái.

Megkülönböztetünk:

 • fogfelszínen, íny felett lévő fogkövet mely szabad szemmel látható, sárgásfehér színű. Felszíne érdes, ezért lepedék borítja, veszélyeztetve ezzel az ínyt és később a fogágyat.

 • íny alatti fogkövet, ami nem látható, csak speciális eszközökkel tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, nagyon kemény, felszíne érdes. Nagy szerepet játszik a fogágy-betegség fenntartásában.

Eltávolítása:

Rendelőnkben ultrahangos készülékkel, depurátorral történik a fogkő eltávolítása. Szükség esetén Lidocain spray-vel érzéstelenítjük a nyálkahártyát. A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövet eltávolítja a zománcról. Az ultrahangos depurátor nem károsítja a fogzománcot!

Az íny alatti fogkő eltávolítása kézi műszerrel történik. A fogkő eltávolítása után speciális kefével és pasztával simára polírozzuk a fogak felszínét. A sima felszínre nem tapad olyan könnyen a lepedék, és rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.

A kezelés után 1-2 hétig fognyaki érzékenység előfordulhat (hidegre, melegre, édes és savanyú ízekre), mely megszüntethető fluor gél, vagy szenzitív fogkrém, szájöblítő használatával. A táplálkozási szokásoktól, és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszertől függ, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő. Javasolt a szájhigiénés kezelést félévenként ismételni.

Intraorális homokfúvás: A professzionális fogtisztításban a KaVo által gyárott Prophyflexet használjuk, ami nagy sebességgel szór speciális finom port vízzel keverve, s segítségével fájdalommentesen eltávolíthatók a legapróbb fogkövek, és elszíneződések a legeldugottabb résekből is. Polírozza a fogak felszínét, és sima felületet eredményez.

Fogmegtartó kezelések

A fogszuvasodás és kezelése

A fogszuvasodás (caries dentium) idült folyamat, amely a fogak roncsolódásával jár és, a felszínről a fogbél (pulpa) felé halad. Az emberiséget sújtó leggyakoribb krónikus betegség. Kialakulásában nagy szerepet játszik a lepedék, az elfogyasztott táplálék, a szájhigiénés szokások, a szájüregben található mikroorganizmusok, örökletes és környezeti tényezők. A fogszuvasodás a kezdeti fázisában fluoridos kezeléssel még visszafordítható, de az idő elteltével egyre mélyebbre terjed, és üreg képződik, mely már csak töméssel gyógyítható.

Fogszuvasodás először a nehezen tisztítható felszínen alakul ki, a rágófelszíni barázdákban és közvetlenül az íny feletti fogfelszínen, valamint a fogak egymás felé tekintő felszínén ha a páciens nem használ fogselymet.

Barázdazárás

A barázdazárást a maradó fogakon végezzük. A rágófelszíni barázdák keresztmetszete homokóra alakú, a baktériumok mikrométernyi résen jutnak be a fog legmélyebb, könnyen szuvasodó rétegeibe, így gyakran észrevétlenül károsítják a fogat.

64A barázdazárás lényege, hogy a frissen előtört fogak felszínének letisztítása után – fúrás nélkül- az orvos különleges tömőanyagot juttat a fog felszínére, amely befolyik a barázda mélyére, így az elzárja az utat a baktériumokkal teli lepedék elől.

Használata az első maradó fog megjelenésétől (kb. 6 éves kortól) javasolt, s ez a hatásos beavatkozás természetesen nemcsak gyermekeknél, hanem felnőtteknél is elvégezhető.

Előnyei:

fájdalommentes elkerülhető a fogszuvasodás, megőrizve ezzel a fog épségét, hosszabbítva élettartamát költségkímélő, mert olcsóbb, mint bármelyik tömés

Esztétikai tömés

tömésA fogak konzervatív kezelésében, esztétikus gyógyításában fontos szerepe van az esztétikus töméseknek (fogszínű töméseknek). A tömés során kiváló minőségű, magas esztétikai igényeket kielégítő, fényre kötő anyagokat alkalmazunk a kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására, minimális foganyag feláldozásával. Az esztétikus tömőanyagok nemcsak mechanikailag, hanem kémiailag is rögzülnek a fogakba, és kopásállóak. Az esztétikus tömések amalgám tömések cseréjére is kiválóan alkalmasak.

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg, ezen kívül a beteg felvilágosítást kap a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítésről, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 2-3 óra).

Tömés készítése

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. A fogorvos fogászati fúróval kitisztítja a fogakból az elszuvasodott részeket, majd alábéleli a fogakat az utólagos érzékenység elkerülése végett. Ezáltal a tömés és a fog állománya közé egyfajta „szigetelés” kerül. Ezután a fogfelszínekre egy vékony ragasztóréteget rak, és a tömést rétegenként építi fel. A rétegeket kék fényű lámpával világítja meg, mely hatására a tömőanyag megkeményedik. A tömések felszínét fúróval alakítjuk ki, mindaddig, amíg az megfelelő nem lesz. Végezetül a kész felület polírozása következik.

Tömés utáni szövődmények

Fogászati tömés készítése után, előfordulhat hideg-meleg érzékenység (maximum 1-2 hétig), valamint ráharapási érzékenység, mely a tömés korrigálásával megszüntethető. Egy-két napig az érzéstelenítő injekció beadási helye is érzékeny lehet. Kávé, tea, kóla, dohányzás és különféle ételszínezékek hatására a tömés idővel a fogakkal együtt elszíneződik.

Élpótlás

A sérülés miatt lepattant, vagy kopás miatt megrövidült frontfogakat esztétikus tömőanyaggal állítjuk helyre, maximálisan alkalmazkodva a fog színéhez, éli átlátszósághoz.

Inlay, onlay (esztétikus betét)

dental-inlays-and-onlayA betét a fogtechnikusok által készített tömés, mely az őrlőfogak rágófelszínének részleges, vagy teljes rekonstruálására alkalmas. Nagy kiterjedésű szuvasodás, letört fog, csücskök helyreállítására, erős harapás esetén harapás emelésére is tökéletes megoldást jelent.

A hagyományos esztétikus tömésnél jóval tartósabb, mert lenyomatvétel után, ipari körülmények között, magas hőmérsékleten és magas nyomáson készül. A kész betétet ragasztással rögzíti az orvos a preparált üregbe, mely biztosítja a fog és a betét határánál lévő tökéletes széli záródást.

A betét anyaga lehet:

 • műanyag (üveggel erősített)
 • kerámia
 • arany-kerámia

Gyökérkezelés és tömés

untitled30A gyökérkezelés során kitisztítjuk a fog belsejében levő üregrendszert. A gyökérkezelést indokolttá tehetni nagy kiterjedésű szuvasodás, mely eléri a fog belsejében lévő ereket és idegeket tartalmazó kamrát, ezáltal fogbél-gyulladás alakul ki. Megszűnik a fog vérkeringése, a fogágyban, és a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak a baktériumok, és gyulladást okozhatnak. Az ilyenkor kialakuló gyulladásos gócos fogak lehetnek az okozói a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatnak.

Tünetek:

heves fájdalom hidegre, édesség fogyasztásakor, később melegre nappal tompa, éjszaka akár elviselhetetlen fájdalom lüktető fájdalom, feszítő érzés a fog környékén ráharapási érzékenység arc megdagadása

A fogbél (pulpa) eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. A gyulladás miatt előfordulhat, hogy az érzéstelenítés sikertelen. Ilyen esetben devitalizáljuk az érintett fogat, azaz egy idegölő pasztát teszünk a pulpakamra tetejére, mely néhány nap alatt élettelenné, érzéketlenné teszi az ideget. Ezután garantált a fájdalommentes gyökérkezelés. A gyökérkezelés kézzel és géppel történik, amely modern, megbízható, és gyors kezelést biztosít. Az ér és idegképleteket steril tűk segítségével eltávolítjuk, és fertőtlenítés után, a baktériumtól mentes csatornákba kerül a gyökértömés.

A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal és technikákkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat.

A frissen gyökértömött fogak néhány napig ráharapásra érzékenyek lehetnek. Mivel a gyökérkezelt fogban megszűnik a vérkeringés, kiszárad és törékennyé válik, ezért a gyökérkezelt fogakat koronával kell ellátni.

Csapos felépítés

A fogorvosok egyik legfontosabb feladata a fogak megmentése és a foghiányok pótlása. Ha a fog koronai része letörik, de a gyökere ép marad, a letört rész felépítését meg lehet oldani a gyökérbe helyezett csap és korona segítségével. Így a szomszédos fogakat meg lehet kímélni, mivel nem kell azokat lecsiszolva hidat készíteni.

Alapelv, hogy csapot csak gyökérkezelt fogba lehet helyezni, ezért először a gyökértömést kell elkészíteni. Minden esetben röntgenfelvételt kell készíteni, annak kizárására, hogy a gyökércsúcsi régió gyulladt. Ezt követően hoz döntést a fogorvos arról, hogy a gyökér felhasználható-e csapos fog felépítéséhez. Csapos műcsonk nem készíthető a következő esetekben: ha erősen görbült gyökér vagy a fog egy része íny alá tört.

A csap készülhet:

fémből, vagy lehet fogtechnikus által készített öntött csap és üvegrost.

Héjkerámia

hélykerámia 2Héjkerámiák a frontfogakra készülnek, a zománchibák, elszíneződött fogak színkorrekciójára, vagy fogak metszőéleinek sérülései esetén, illetve a fogak közötti rések csökkentésére, zárására. A héjkerámiákat két csoportra oszthatjuk: direkt, és indirekt héjkerámia.

A direkt héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, e célra szolgáló speciális anyaggal, melye akár 8-10 különböző árnyalatú lehet. A foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni (0,4-0,8 mm), és az esztétikai eredmény azonnal látható. Sérülékenységük csekélyebb, mint az indirekt héjaké.

Az indirekt héjkerámiák fogtechnikai laboratóriumban készülnek. A fogorvos a preparálás során minimális foganyagot (0,5-1 mm) lecsiszol a fog felületéről, majd a lenyomatvételt követően a fogtechnikus porcelánból elkészíti a héjat, melyet egy speciális ragasztóval rögzít a fogorvos.

Nem ajánlott héjkerámia az alábbi esetekben:

nagymértékben szuvas, vagy sérült fogak esetén bizonyos harapási rendellenességek esetén ha a páciens éjszaka csikorgatja a fogait

Fogpótlás

A foghiányok pótlása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos. A fogatlanság miatt csökken a rágóképesség, így a kevésbé megrágott, nagyobb darabokban lenyelt étel emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet. A fogpótlás elsődleges célja a rágóképesség helyreállítása és a beszédhibák kiküszöbölése, eleget téve az esztétikai követelményeknek is.

Minden fogpótlást alapos fogorvosi vizsgálat és kezelési terv készítése előz meg. Fémallergia gyanúja esetén speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot kell végezni.
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Koronák, hidak

fogkorona_hid_fix_rogzitett_potlas_pecsKoronát általában nagyobb kiterjedésű szuvasodás vagy sérülés során károsodott fogak helyreállítására készítünk, ha a gyógykezelés már nem oldható meg töméssel, vagy betéttel. Ezen kívül a gyökérkezelt fogak védelmét is szolgálhatják koronák, ugyanis azokban megszűnik a vérkeringés, kiszáradnak, és törékennyé válnak.

A diagnózis és a kezelési terv felállítása után a fogat elő kell készíteni a koronához, azaz a fogat lecsiszolva helyet biztosítunk a koronának. A csonkelőkészítés függ a korona fajtájától és anyagától, valamint a rendelkezésre álló foganyag mennyiségétől. Csiszolás során a foganyagból csak a minimálisan szükségeset kell eltávolítani, biztosítva azonban a korona stabilitását, tartósságát. A preparált fogról lenyomat készül, amely alapján a fogtechnikus az ellenoldali fogazattal, és a harapási viszonyok rögzítésével több fázisban elkészíti a koronát.

A fogmű elkészítéséig (1-2 hét) a fogra ideiglenes koronát helyezünk a rendelőben, biztosítva ezzel a páciens komfortérzetét, valamint a lecsiszolt fog védelmét a külső környezeti hatások ellen.

A koronák, hidak anyaga

Rendelőnkben porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák a látható felszíneken fogszínűek, a nem látható részeken fémszínűek. A porcelán alatti fém lehet nemes (arany), illetve nem nemesfém ötvözet. A műanyagból készült koronát a fogorvosok nem szokták ajánlani, mert rövidebb az élettartama, kevésbé esztétikus, elszíneződik, és jobban kopik, mint a porcelán.

Cirkon (fémmentes) koronák, hidak

Pressed ceramic teethA hagyományos fémvázra égetett kerámiapótlások mellett egyre inkább előtérbe helyeződik a cirkónium használata, mely a fogászatban az 1990-es évek végén kezdett elterjedni, elsősorban fémek pótlására, helyettesítésére. A periódusos rendszer 40. elemeként ismert cirkónium egy nagyon kemény, magas hajlítószilárdságú anyag, s az ebből készült korona fémmentességéből fakadóan nem vált ki allergiás reakciókat. A váz színe is a fogszínhez alakítható, és a jó fényáteresztő képességének köszönhetően a természetes fog tökéletes mása alkotható meg, s a készítés technológiájának köszönhetően nagyobb a pontossága, tökéletes a széli záródása. Ezen kívül a hajlítással szembeni ellenállóságának köszönhetően hosszabb hidak készítésére alkalmas, mint a hagyományos fémkerámiából készült hidak.

Csiszolásmentes híd

Abban az esetben, ha a szomszédos fogak alkalmasak rá, inlay-ek, azaz betétek rögzítik a fogművet. Azaz, a fogakba készült betétek nemcsak tömésként funkcionálnak, hanem a foghiányt pótló hídtag rögzítőiként is.

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények

A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az ínysorvadás gyorsabb az élettaninál, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. A helyes, rendszeres fogmosással az élettartam növelhető. Fontos a fogselyem használata a koronák között, valamint a hídtest alatti hídtisztító selyem, és fogköz tisztító kefe használata, ahova a fogkefe nem fér be. Ezek használata nélkül ínygyulladás fordulhat elő.

A nem megfelelő korona vagy híd állkapocsizületi fájdalmakat és ráharapási érzékenységet okozhat. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a koronaszélek mentén fekete elszíneződés látható. A nagyobb fogpótlások előtt ezért tehát célszerű ezért speciális fogászati fémallergia-vizsgálatot végeztetni.


Kivehető fogpótlás (fogprotézisek)

service_picAbban az esetben, mikor a foghiány olyan kiterjedt, hogy fix pótlás, azaz híd nem készíthető, kivehető pótlást kell készíteni. Kiterjedése szerint lehet részleges, amikor még rendelkezésre állnak fogak a fogsor rögzítésére, és lehet teljes, amikor már nincs fog az állcsontban. A teljes, és részleges kivehető fogpótlások rendkívül sokfélék, szinte minden páciensnek más és más megoldás ajánlható, általában több lehetőséget is mérlegelni kell ugyanarra a fogászati helyzetre.

Anyaga szerint lehet műanyag (teljes fogsor esetén), vagy fém (részleges fogsor esetén), illetve rugalmas anyag ideiglenes pótlás készítésére. Teljes fogatlanság esetén előfordul, hogy az anatómiai viszonyok miatt a legnagyobb precizitás ellenére sem lehet a fogsort megfelelően stabilizálni, és az mozog a páciens szájában. Ez a stabilitás fokozható implantátumok (minimum 2 db) beültetésével, ha a meglévő csont – ha kell, csontpótlással – alkalmas erre a megoldásra. Ilyenkor az implantátum és a fogsor egy patenttal rögzülnek egymáshoz, fokozva ezzel a stabilitást.

Részleges fogatlanság esetén a fogsor a meglévő fogakhoz drót kapoccsal rögzíthető, melynek előnye, hogy a meglévő fogat nem kell lecsiszolni koronához, azonban a fogat körülölelő kapocs nem esztétikus, és idővel kimozgatja az általa megterhelt fogat. A kombinált (koronához, hídhoz rögzített), rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás rögzítése nem látható, tökéletesen esztétikus. Stabil, mely nem károsítja a meglévő fogakat.

Az elkészítés menete

Bármilyen fogsorról legyen is szó, az elkészítés menete hasonló:
Lenyomatvétel az állcsontról > harapási magasság beállítása > fogpróba a viaszba helyezett fogakkal > végül a fogtechnikus mindezek alapján elkészíti a fogsort. A teljes folyamat hossza a lenyomatvételtől számítva kettő hét, kombinált munka esetén három hét.

Fogsorkészítés utáni lehetséges szövődmények

Mind a páciensnek, mind az arc izmainak meg kell szokni az új fogsort, hiszen beszédnél, rágáskor furcsa, idegen érzés lehet a kezdeti időkben. A fogorvos korrigálni tudja az eltéréseket, ennek feltétele a rendszeres kommunikáció. Nagyon fontos az étkezések után a fogsor megtisztítása, valamint fogsortisztító tabletták használata (min. hetente egyszer), mivel a fogsor alatt a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodhatnak, ami gyulladáshoz vezethet. Használaton kívül a fogsort szárazon kell tárolni. Minimum nyolc évenként új fogsor készítése javasolt.

Szájsebészet

A fogászati ellátás gyors fejlődése ellenére vannak olyan elváltozások, amelyeket a leggondosabb fogmegtartó kezeléssel sem lehet meggyógyítani. Ilyenkor van szükség szájsebészeti beavatkozásra.

Fogeltávolítás

Abban az esetben kerül sor egy fog eltávolítására, ha

 • gócként szereplő fog, mely krónikus gyulladást tart fenn (pl. felső fogak esetében arcüreggyulladás alakulhat ki)

 • letört, totálisan elszuvasodott fog esetén, amely nem állítható helyre, illetve fogpótlás céljára nem használható fel

 • fogágy-betegség következtében meglazult, mozgó fog.

 • ép fog eltávolítása fogszabályozás céljából.

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Az orvos a röntgenfelvétel alapján dönti el, hogy egyszerű foghúzásra, vagy műtéti úton történő fogeltávolításra van szükség. A beavatkozás mindkét esetben azonnal elvégezhető. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Egyszerű fogeltávolítás

Az egyszerű fogeltávolítás helyi érzéstelenítéssel történik. A fogat körülvevő nyálkahártya védelmének érdekében először az ínyt egy ínyletoló műszerrel leválasztjuk a fogról. A fogat először meglazítjuk, majd fogó ráhelyezésével eltávolítjuk. Ha gyulladt fogat távolítunk el, a sebüregben lévő gyulladásos szövetet is el kell távolítani. A beavatkozás után kb. 20 percig gézgombócra kell harapni.

Műtéti fogeltávolítás

Sok esetben egyszerű foghúzással nem távolítható el a fog. Ilyen esetek: betört gyökerek, fejlődésben megrekedt, elő nem tört fogak, illetve ha a röntgenen látható, hogy erősen görbült, szétálló a foggyökér, vagy felső fog esetén az közel van az arcüreghez, és számítani lehet az üreg megnyílására. Az ilyen esetekben műtéti fogeltávolítást alkalmazunk.

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Az orvos a fog körül metszéssel lebenyt készít, lefejti a fogínyt. A fog eltávolítását akadályozó csontot eltávolítja, majd kiemeli a fogat. A sebüregben lévő gyulladásos szövetet eltávolítja, s a fogmeder egyenetlen csontszéleit csontcsípővel korrigálja, majd végül a műtéti területet varratokkal zárja. A beavatkozás után kb. 30 percig gézgombócra kell harapni, majd a vérzés megszűnése után a beteg hazamehet.

Fogeltávolítás utáni tanácsok:

Foghúzást követően nem szabad öblögetni, köpködni, mert a sebben lévő vérdugó kiesik, és vérzés indul meg, valamint fokozódik a gyulladás lehetősége. Amíg az érzéstelenítő hat, nem szabad enni, mert komoly sérülést okozhat a saját szájában, illetve tejet, tejterméket ne fogyasszon a húzást követő 2 napon, mert ezek az élelmiszerek a sebbe jutva jó tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak. Ha a kihúzott fog környezete gyulladt volt, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.

Fogeltávolítás utáni esetleges szövődmények

Fogeltávolítás következtében roncsolódhat a fogíny, berepedhet a szájzug, az ajkakon herpesz alakulhat ki. Előfordulhat a szomszédos fog kimozdulása, vagy azokban lévő nagy tömés kibillenése. Felső fogaknál megnyílhat az arcüreg, alsó fogak esetében pedig sérülhet az állcsontban futó érzőideg, és átmeneti zsibbadás alakulhat ki, mely hónapokig is eltarthat.

Ezek a szövődmények általában egyszerű fogeltávolítás során fordulhatnak elő, ezért elmondható, hogy a műtéti fogeltávolítás biztonságosabb, és a gyógyulás is gyorsabb.

Bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog eltávolítására gyakran van szükség teljesen egészséges fogazatú embereknél is. Leginkább akkor, amikor a fog előtörése közben az állcsontban elakad, és rossz helyzetben rögzül.

A rossz pozíciójú bölcsességfogak által okozott, leggyakrabban előforduló panaszok:

 • fájdalmas feszítő érzés az állkapocsízület területén
 • szájnyitási korlátozottság
 • rendellenes elhelyezkedése miatt kialakult ínytasak, és annak gyulladása
 • az elülső fogak torlódása
 • bölcsességfog előtti fogak szuvasodása

A bölcsességfog eltávolítását megelőzi egy állapotfelmérés, melynek alapfeltétele a panoráma röntgen készítése. Erősen gyulladt fog esetén antibiotikumos kúra előzi meg a beavatkozást, mert a gyulladt fog környezete nehezen érzésteleníthető. Megfelelő előkészítés után a bölcsességfog műtéti eltávolítása fájdalommentesen elvégezhető.

A bölcsességfog eltávolítása utáni teendők megegyeznek az egyéb fogeltávolítások utáni tanácsokkal.

Arcüreg zárása

Az arcüreg a felső állcsontban helyezkedik el. A felső kis- és nagyőrlők eltávolításának leggyakoribb szövődménye az arcüreg megnyílása, ha a fog gyökere beterjed az arcüregbe, ami gyakran a röntgenfelvételen nem látszik.

Fogeltávolítás után a sinus megnyílását ún. orrfúvási próbával ellenőrizzük, s a megnyílt arcüreget lehetőleg azonnal zárni kell. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Metszéssel ínylebenyt készítünk, amellyel fedjük a nyílást, és varratokkal rögzítjük a szájpadlás nyálkahártyájához.

Gyökércsúcs-resectio (gyökércsúcs-amputáció)

A resectio a fogak gyökércsúcsi részének – a fog megtartása mellett – csontból való eltávolítását jelenti. A beavatkozást gyökértömött fogakon végezzük.

A gyökércsúcs-resectio okai:

 • Elhalt fogak gyökércsúcsa körüli cystaszerű elváltozás, melynek elmúlása nem várható. A fog gyökércsatornája nem teljesen átjárható, ezáltal nem készíthető korrekt gyökértömés,
 • Tökéletesnek látszó gyökértömés esetén néhány hónap múlva mégis gyulladás jelentkezik a gyökércsúcson
 • Krónikus gyökércsúcs körüli gyulladásos folyamatoknál
 • Abban az esetben, ha a gyökértömő anyag túljutott a csúcsi részén, és az a csontszövetben van
 • A gyökérkezelés során ún. álút képződött, azaz a gyökércsatorna tágító műszerek a helyes úttól eltérő útvonalon haladnak
 • Abban az esetben, ha gyökértömő vagy tágító műszer törött bele a gyökércsatornába

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, gyökértömés után, amely a műtét előtt, vagy akár közben is elkészíthető. A művelet során ínymetszéssel lebenyt készítünk, a gyökércsúcsot fedő csontot csontfúróval (vagy vésővel) feltárjuk, és az így szabaddá vált gyökércsúcsot (abból legalább 3 mm-t), és az esetleges gyulladt szöveteket eltávolítjuk. Szükség esetén csontpótló anyagot lehet tölteni a keletkezett üregbe. A sebet varratokkal zárjuk, melyek 1 hét múlva kerülnek eltávolításra. Műtét után a fog tünetmentessége és funkcióképessége 4-6 hónap múlva érhető el, melynek javasolt félévenkénti fogászati röntgenfelvétellel való ellenőrzése.

A gyökéramputációs műtét egy utolsó lehetőség a fog eltávolítása előtt, sikeressége kb. 60%.

Műtét utáni lehetséges szövődmények

Előfordulhat, hogy a tályog újra kialakul, ha a gyökércsúcs körüli gyulladás nem múlik el. Ezért fontos félévente a kontrollvizsgálat, a fogorvos röntgenfelvétel segítségével tudja a gyógyulási, csontosodási folyamatot nyomon követni. Egyéb esetleges szövődmények: fogíny sérülése, szájzug berepedése, herpesz kialakulása az ajkakon, az arc megduzzadása a beavatkozás helyén.

Műtét utáni teendők

A sebet szívogatni, vízzel öblögetni, az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos. A duzzanatot kívülről szabad jegelni napi 5-6 alkalommal 1-2 percig. Fogmosás után javasolt a szájüreg fertőtlenítése (pl. Chlorhexamed-del) napi 2-3 alkalommal. Nehéz fizikai munkát 7-8 napig nem szabad végezni. Ha szükséges, fájdalomcsillapítót lehet bevenni, antibiotikumot csak az orvos utasítására.

Csontpótlás

A csontpótlás az utóbbi évek újdonsága, megoldása különböző csonthiányok kezelésére.

Ilyen defektusok keletkezhetnek traumák, cysták, daganatok, csontbetegségek valamint foghiány következtében. A csontmennyiség csökkenésének leggyakoribb oka a fog elvesztése, melynek következtében megszűnik a csontra ható mechanikai inger, és a csontszövet sorvadásnak indul.

A csont pótlására használhatunk

 • saját csontot (autogén) – kiválóan serkenti az elvékonyodott csont regenerációját, azonban a saját csont nyeréséhez újabb műtét szükséges. Saját csont leggyakrabban csípőcsontból, sípcsontból, az állkapocs elülső részéből vagy a koponyatetőből származhat.
 • más emberből származó csontot (allogén)- hazánkban még nem elterjedt az alkalmazása.
 • szintetikusan előállított (alloplasztikus) anyagok, ezek trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok, stb., melyek kisebb mennyiségű csont pótlására kiválóan alkalmasak.
 • állati eredetű (xenogén) anyagok, melyek többfázisú sterilizálási folyamaton átesett sertéscsontból készülnek, szigorúan ellenőrzött körülmények között, pl.: Bio-Oss.

Csontpótlás menete:

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (saját csont nyerése altatásban) történik. A röntgen segítségével meghatározott helyen metszéseket ejtünk az ínyben, majd az ínyt lehajtjuk a csontról, lebenyt képezünk. A csontpótló anyagot a műtéti területre juttatjuk, amit különböző felszívódó, illetve nem felszívódó membránokkal fedünk. A membránok védik a csontosodást és felületük mentén elősegítik azt. Az ínyszéletek varratokkal egyesítjük, melyek eltávolítására 7 nap eltelte után kerül sor. Műtétet követően kb. 3 hónap gyógyulási idő szükséges, amíg a beültetett csontpótló anyag összecsontosodik a környezetével, a szervezet részévé válik.

Arcüreg feltöltés (sinus lift)

Az arcüreg a felső állcsontban, a kis- és nagyőrlő fogak feletti területen helyezkedik el. Az őrlőfogak elvesztését követően a csont sorvad, és minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb marad a csontállomány az arcüreg alapja alatt. A sinus lift módszerét ennek a csontlemeznek a vastagítása céljából fejlesztették ki, mely ma már rutinszerűen alkalmazható.

A beavatkozás legtöbbször a műgyökerek /implantátum/ beültetése előtt történik, akkor, amikor nincs elegendő csontállomány.

A műtét menete

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Az arccsont külső falán egy csontablakot készítünk, és azt befelé, az arcüreg felé beemeljük. A csontablak maga előtt tolja az arcüreg nyálkahártyáját. A nyálkahártya, és az arcüreg alapja közé kell a csontpótló anyagot behelyezni, ezáltal az arcüreg felé fogja megnövelni a csont magasságát. A csontregeneráció 6-8 hónapot vesz igénybe.

Szájüregi elváltozások, szövettan (rákszűrés)

Minden egyes kontroll során átvizsgáljuk a szájüreget. A daganatok esetében legfontosabb a megelőzés. A szájüregi daganatok jelentős része fizikális vizsgálattal felderíthető. Ezek kialakulásának egyik alapvető oka összefüggésben van a fogak általános rossz állapotával – az emberek jelentős része csak fájdalom esetén fordul orvoshoz.

Az elváltozások észleléséhez nincs szükség szakemberre, csak arra, hogy odafigyeljünk magunkra. Tükör előtt magunk is átvizsgálhatjuk szájüregünket. Gondosan nézzük át az ajkakat, az ínyt, a szájpadlást, a nyelvet és a nyelv alatti részeket.

Forduljon orvoshoz, a következő tünetek bármelyikét észleli:

 • fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben,
 • fekély bárhol a szájban,
 • gyanús fehér vagy vörös elszíneződés,
 • csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben vagy a torokban,
 • fájdalmas, nehézkes rágás vagy nyelés,
 • zsibbadságérzet a szájban
 • vérzés

Állkapocs-ízületi bántalmak

Az állkapocs-ízület (TMI- temporo-mandibularis ízület) egyrészt az állkapocs-fejecsből, másrészt a koponyaalapon található ízületi árokból áll. A két csontfelszín között egy porckorong helyezkedik el. A fejecs ezen az ízületi szalagon mintegy elcsúszik. Az ízületet kívülről tokszalagok rögzítik. Az ízület mozgása nem egyszerű elfordulás, hanem egyfajta forgómozgással kombinált előre- és hátracsúszás.

Állkapocs-ízület megbetegedései, sérülései

Fejlődési rendellenességek:

 • Ankylosis (ízületi felszínek közötti csontos összenövés)
 • Pseudoankylosis (ízületi felszínek közötti lágyszöveti összenövés)
 • Trismus, azaz szájzár (állkapcsot mozgató izmok görcsös összehúzódása. Leggyakrabban a bölcsességfog gyulladásának következményeként jelentkezik.

Állkapocsficam

Állkapocstörés

Éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus)

A fogcsikorgatás pontos oka nem tisztázott. Gyermekeknél gyakran fogváltás idején alakul ki, amikor a fogak helyzete és mérete eltérő, újszerű, de megfázáskor, és felső légúti fertőzések kapcsán is jelentkezhet. Felnőtteknél elsősorban a stressz, a felgyülemlett felszültség áll a fogcsikorgatás hátterében. A fogcsikorgatás hatalmas terhelést ró a fogazatra és a környező szövetekre. Hatására bekövetkezhet a fogak és a fogtömések törése, a zománc sérülése.

Tünetei:

 • arc- és állkapocs fájdalom
 • fejfájás
 • kellemetlen hangjelenség.

Kezelése:

éjszakai harapásemelő, ami egy rugalmas, átlátszó tárgy, amely lenyomat alapján készül,

gyulladáscsökkentők a fájdalom csökkentésére, izomlazítók, nyugtatók, fizikoterápiás eljárások, masszázs, viselkedésterápia, hipnózis és autogén tréning.

Ínytasak, csonttasak kezelése

Az egyik legrettegettebb fogászati kórkép az ínygyulladás, s az ehhez kapcsolódó ínyvérzés, ínyvisszahúzódás, ínytasak képződés, csontpusztulás, csonttasak képződés, majd a folyamat legvégén a fog, fogazat elvesztése. A folyamatért a szájban lévő baktériumok, ezek anyagcsere termékei tehetők felelőssé, és csak kis részben a genetikai adottságok. A folyamat hátterében sok tényező együttese áll, nyálösszetétel, fogak állása, tisztíthatósága. Legfőbb ok a fogakon lévő lepedék, és fogkő. Ezek rendszeres eltávolításával, valamint az otthoni jó szájápolással sajnos nem megállítható, de nagymértékben lassítható a folyamat.

Sürgősségi ellátások

 • Fogak friss baleseti sérüléseinek primer ellátása (sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás)
 • Akut gyulladások ellátása (gyökérkezelés, foghúzás)
 • Fogágygyulladás, fogíny gyulladás konzervatív kezelése
 • Szájüregben elhelyezkedő tályog megnyitása
 • Nyelést, légzést akadályozó idegentest eltávolítása
 • Nyálkahártya akut gyulladásainak gyógyszeres kezelése
 • Trigeminus neuralgiás roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása
 • Bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat).


Soft laser (lágylézer) kezelés

1110_Discus-Dental_Laser-1[1]A soft lézer alapvető hatásai közé tartozik a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és a sebgyógyulási folyamatok gyorsítása. A nagyenergiájú lézersugár elnyelődik a sejtekben, felgyorsítva ott a gyógyuláshoz szükséges biokémiai folyamatokat.

A soft lézeres kezelés fájdalommentes és alkalmanként csak pár másodpercet vesz igénybe.

Alkalmazása:

 • herpes
 • aphták
 • ízületi fájdalmak
 • post traumás fájdalmak
 • csontműtétek utáni állapot (resectio, implantálás, foghúzás)
 • fog eredetű gyulladások (gyökérhártya gyulladás, gyökérkezeléshez kapcsolódó panaszok, nyirokcsomó gyulladás)
 • fájdalomszindrómák (atípusos arcfájdalom, trigeminus neuralgia)
 • fogak eltörését, fogszabályozást kísérő jelenségek kezelése.

Röntgen és kamerás vizsgálatok

A fogászati röntgen elengedhetetlen a diagnosztikához. Fontos olyan rejtett elváltozások felfedezéséhez, melyek alapos klinikai vizsgálatokkal sem állapíthatók meg.

Ilyenek például:

 • a fogak egymás felé tekintő felszínén megindult szuvasodás
 • régi fogtömés alatti szuvasodás
 • csonttasakok
 • gyökércsúcs körül kialakult gyulladások
 • különböző szájüregi cisztás elváltozások.

A kóros folyamatokon kívül a röntgen alkalmas a gyerekeknél a maradó fogak helyzetének megállapítására, a felnőtteknél pedig az elő nem tört bölcsességfogak vizsgálatára, valamint az elkészített gyökértömés ellenőrzésére.

A fogászati röntgen készítése alacsony sugárzással jár, de a páciens ólommellényt visel saját védelme érdekében.

Intraorális röntgen

Szájon belül készített röntgenfelvétel, mely 1-1 fog vizsgálatához készül.

Panorámaröntgen (OP-orthopantomograhpia)

A nagy röntgenfelvételen ” kiterítve” látható mindkét állcsont az összes foggal és egyéb képletekkel, az arcüreg, és az orrüreg. Ezt a röntgentípust extra orális, azaz szájon kívüli röntgennek nevezzük. Készítése során a röntgenfilm a sugárforrással együtt a páciens feje körül körbe mozog, pontról pontra végigjárja az állcsontokat.

Orálkamera

Az orálkamera egy nagy felbontású és kisméretű video kamera, melynek segítségével monitoron láthatjuk a szájüregben készült felvételeket. Segítségével bemutathatjuk a pácienseknek az általa nem látható problémás területeket, a kezelés fázisait, és végeredményét. Jó diagnosztikai segítséget nyújthat, és remek eszköz motiválásra.